Nejkratší cesta k moři. Reportér TV Nova zjišťoval, jak se jede k Baltu

Cesta probíhala celkem pohodově. V Polsku už je síť dálnic a rychlostních silnic velmi kvalitní a hustá. Většina dálnic je zdarma, ale na některých jsou mýtné brány, kde zaplatíte při vjezdu z placeného úseku.

Kdo má auto na naftu, vyplatí se natankovat ještě u nás. V Trutnově na poslední čerpací stanici před hranicemi stál v sobotu ráno litr nafty 32,50, v Polsku jsou ceny mimo dálnice dražší o 30 haléřů, na dálnici už pak platíte kolem 36 korun.

U benzínových aut je to ale naopak. V Trutnově stál litr při dnešním kurzu 37,50. Levnější byl dokonce i na polské dálnici (36,80). Pokud chcete ještě víc ušetřit, stačí sjet mimo a oproti nám ušetříte více než tři koruny na litru benzínu.

[chooze:article;value:508559]

Pozor si dejte na překročení rychlosti, co deset kilometrů v hodině navíc, to je přibližně 530 korun. Pokud byste jeli po dálnici víc než o padesát kilometrů v hodině rychleji, už zaplatíte 500 zlotých (asi 2 700 korun).

Na rozdíl od nás nemusíte mít v autě autolékárničku. Poláci musí mít v autě také hasicí přístroj, což ale neplatí pro auta registrovaná mimo Polsko. Reflexní vesta je povinná pro všechny osoby, které by se pohybovaly po komunikaci. A nezapomeňte na to, že i v Polsku je povinné denní svícení. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.