Nejlepší evropské destinace pro rok 2023: Praha se umístila až na 19. místě

Přední cestovatelský portál European Best Destinations (EBD) zveřejnil seznam nejoblíbenějších míst, která rozhodně stojí za to navštívit. Turisté podle portálu nebudou litovat, pokud se vydají třeba do polské metropole. Varšava totiž žebříčku nejlepších evropských destinací jasně dominuje.

"Je krásná, přátelská, zelená, otevřená, ideální pro rodinnou dovolenou," uvádí portál. Cestovatelé do města vyrážejí za kulturními památkami, na nákupy nebo na romantické pobyty. Dále oceňují tamní gastronomii, městské pláže i bohatý kalendář akcí.

Varšava je navíc považována za jedno z nejbezpečnějších měst v Evropě. Má být až třikrát bezpečnější než Paříž, dvakrát bezpečnější než Řím, a dokonce bezpečnější než Vídeň.

[chooze:article;value:488194]

​Hned po Varšavě turisté nejvíce doporučují řecké Athény, kolébku demokracie a filozofie, kde je řada zajímavých památek. Třetí nejoblíbenější destinací je slovinský Maribor, evropské hlavní město kultury roku 2012, které se pyšní nejstarší vinnou révou na světě.

Zatímco třeba rakouskou Vídeň najdete na příčce čtvrté, naše hlavní město byste v žebříčku nejlepších 20 evropských destinací museli hledat až téměř na konci. Praha se drží na 19. příčce. Návštěvníci chválí zejména trhy (obzvlášť ty vánoční), kavárny nebo například restaurace.

​Portál doporučuje také užít si východ slunce nad nejkrásnějšími pražskými památkami, který cestovatelům umožní vidět Prahu z jiné perspektivy. Česká metropole je dále vyhledávanou destinací k silvestrovským oslavám a její pohádková zákoutí lákají také zamilované páry na líbánkách.

Naši zemi si jako destinaci pro svou dovolenou vybralo podle Českého statistického úřadu v roce 2022 19,5 milionu lidí. Jedná se o výrazný nárůst oproti předloňsku, kdy se v tuzemsku ubytovalo 11,4 milionu hostů. Tradičně nejnavštěvovanějším městem se stala Praha, kde přespávala více než polovina turistů (psali jsme zde).

[chooze:gallery;value:30403]

O tom, že se turisté začali vracet do Česka, jsme vás informovali na konci uplynulého roku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.