Nejlepší letní dovolená v Rakousku: Vídeň je ta pravá volba

[chooze:gallery;value:32784]

Vídeň je oblíbeným cílem turistů hlavně v období Vánoc, kdy se převleče do svátečního kabátku. Své kouzlo má ale i v létě, když je v rakouském hlavním městě o poznání tepleji. Pohodlně si tak můžete projít řady památek, které toto město skrývá. 

Představení Vídně

Hlavní město Rakouska je bohaté na historické památky a nádhernou architekturu. Bohatá historie se zde prolíná s moderním životem a přírodou. Potěší vás i svou tradiční kuchyní. 

Hlavní atrakce

Ve Vídni se po konci druhé světové války rozhodli plně zužitkovat již nepotřebnou protiletadlovou věž. Přibližně v druhé polovině roku 1957 se tak její část začala proměňovat v Haus des Meeres. Mořský svět a zoologická zahrada v železobetonové stavbě se v průběhu let stala jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí ve Vídni. Na návštěvníky v 11 patrech čeká více než 10 tisíc zvířat.

Jedním ze symbolů rakouského hlavního města je zábavní park Prátr. Kromě ikonického ruského kola, které se v nejvyšším bodě tyčí do výšky 65 metrů, mohou návštěvníci vyzkoušet řadu dalších atrakcí. Nejedná se ale jen o dětské kolotoče. Své si tam užijí i dospělí. Po adrenalinových jízdách se navíc můžete jít vydýchat do přilehlého městského parku

Historicky významná místa

Rakouská metropole se pyšní jedním z největších palácových komplexů na světě. Tím je císařská rezidence Hofburg, která byla postavena již ve 13. století. Tato historická památka byla až do roku 1918 sídlem habsburských panovníků. Dnes slouží zároveň jako sídlo rakouského prezidenta, národní knihovna a muzeum. V komplexu se pořádají také akce různého druhu. 

Zapomenout nesmíte ani na návštěvu jedné z nejvýznamnějších gotických památek celého Rakouska. Katedrála svatého Štěpána je dalším ze symbolů Vídně a byla postavena v první polovině 12. století. Pokochat se můžete i výhledy na centrum Vídně z jedné z věží katedrály. Milovníci umění a uměleckých sbírek rozhodně musí zavítat do barokního zámku Belvedere.

Doprava

Jak se do Vídně dostat?

Do Vídně se můžete dostat mnoha způsoby. Jedním z nich je jízda vlastním autem. Cesta z Prahy dlouhá více než 300 kilometrů vám zabere minimálně tři hodiny. Protáhnout se v závislosti na dopravě může i na šest hodin. Připočítat musíte také cenu pohonných hmot, která se do celkového rozpočtu na dovolenou promítne. 

V podobném čase se z Prahy do Vídně dostanete i vlakem. Zpáteční jízdenku pro dva dospělé pořídíte už za tří tisíce korun. Na cestách přímým spojem strávíte přibližně čtyři až pět hodin. 

Nejrychlejší cesta do Vídně je letadlem. Z pražského letiště se do hlavního města Rakouska dostanete už za 50 minut. K tomu ale musíte připočítat čas strávený na letišti a cestu z letiště do města. Pokud letenky kupujete na poslední chvíli, zaplatí dva dospělí i se zpáteční cestou více než devět tisíc korun. 

[chooze:article;value:516170]

Doprava po Vídni

Nejlepším způsobem, jak se efektivně a levně pohybovat po Vídni, je využití prostředků městské hromadné dopravy. Už z letiště se do centra města dostanete vlakem nebo autobusem. K ježdění po městě můžete využít pět linek vídeňského metra. Vybrat si můžete také z řady taxislužeb. Přehled míst, kde se aktuálně nachází volné taxíky, najdete i na vídeňských internetových stránkách

Vídeň jako ideální destinace pro letní dovolenou

Počasí

Pokud se chcete skrýt před letními pařáky a prohlédnout si nádherné památky, je pro vás Vídeň tou ideální destinací. Během letních měsíců se průměrná teplota pohybuje okolo 20 stupňů Celsia. Maxima dosahují přibližně 27 stupňů Celsia, i když se můžou ukazatele na teploměrech výjimečně vyšplhat na vyšší hodnoty. 

Aktivity

Tržnice Naschmarkt nabízí mimo jiné odpočinek od vídeňských památek. Vybrat si můžete z nabídky více než stovky stánků. Zároveň vás trh přenese do všemožných koutů světa, jelikož prodejci lákají k ochutnávce vídeňské, indické či italské kuchyně. Posedět můžete v menších hospodách a barech. 

[chooze:article;value:513889]

Únik od ruchu města nabízí také Wienerwald. Horský masiv leží přímo na okraji Vídně a v horkých dnech poskytuje perfektní úkryt před slunečními paprsky. Nejvyšším vrcholem Vídeňského lesa je Schöpfl na jehož špičce je vyhlídková věž. 

Památky

Při návštěvě Vídně si můžete vybrat z nepřeberného množství památek, které navštívit. Na vašem seznamu by rozhodně neměl chybět barokní zámek Schönbrunn. Ještě do roku 1918 sloužil jako letní sídlo rakouských císařů a spolu se svými nádhernými zahradami je zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Součástí zámeckého parku je také nejstarší zoologická zahrada světa

Dalším podstatným místem je Wiener Zentralfriedhof. Vídeňský ústřední hřbitov je totiž místem posledního odpočinku řady významných osobností. Najdete tam hrob skladatelů Ludwiga van Beethovena a Wolfganga Amadea Mozarta či českého cestovatele Emila Holuba. Vídeňskému hřbitovu patří díky jeho rozloze třetí místo v žebříčku největších evropských hřbitovů. Cestovat po něm můžete i autobusem. 

Lidé si oblíbili dovolené v karavanech. Za kurz v autoškole si však připlatí:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.