Nejlepší zimní sportovní aktivity. Připravte se na novou sezonu

Sportování není čistě letní záležitostí. Spoustu zábavy si můžete užít i v zimě. Nejpopulárnějšími sporty jsou bezpochyby lyžování a snowboarding. Vyrazit můžete také na veřejná bruslení nebo si zahrát hokej. Na váš seznam by se ale mohly dostat i aktivity, které nejsou pro zimu zrovna typické. Běhání, plavání či turistika jsou totiž zábava i v zimě.

Příprava na lyžování a snowboarding

Těmi úplně nejoblíbenějšími zimními sporty jsou bezpochyby lyžování a snowboarding. Na sezonu se ale musíte náležitě připravit. Začněte u vybavení. Pořiďte si kvalitní teplé oblečení, helmu a obuv. Lyže a snowboard si vyberte tak, aby vám vybavení vyhovovalo. Pokud už lyže i prkno doma máte, nezapomeňte na důkladný servis. 

Na lyže, ale i běžky, nechte alespoň jednou ročně odborníky nanést parafín. Sami si pak své příslušenství včetně snowboardu můžete poměrně jednoduše navoskovat. Ne nadarmo se říká, že kdo maže, ten jede. Běžné domácí voskování by vám mělo vydržet přibližně na pět dní ježdění. 

​​Běh v zimě

Pokud je běhání vaší vášní a nechcete se ho vzdávat ani v zimě, tak rozhodně nemusíte. Je dobré se ale připravit na to, že podmínky jsou oproti zbytku roku výrazně odlišné. Jednou z nejdůležitějších věcí je tedy pořádné oblečení. Radši než jednu péřovou bundu na sebe nasaďte více vrstev oblečení. Když vám bude moc velké horko, můžete jednu sundat a být i nadále v teple. 

Klíčové je i správné obutí. Najděte vhodné běžecké boty, ve kterých nebudete na ledě a sněhu klouzat. Případně si pořiďte protiskluzové gumové návleky. Připravte se i na to, že je brzy tma a nemusíte být při běhu vidět. Neopomeňte tedy reflexní prvky. Před vyběhnutím také musíte zahřát tělo do potřebné provozní teploty, abyste si při výkonu neublížili. 

[chooze:article;value:528465]

Užijte si ledu

V řadě měst s přicházející zimou vyroste spousta umělých ledových ploch, kam můžete vyrazit za bruslením. Veřejná bruslení nabízí také spousta zimních stadionů. Využijte tedy příležitosti a vydejte se na led. Prvně je ale potřeba si zkontrolovat, jestli máte nabroušené brusle. Pokud ne, tak se váš zážitek může výrazně zhoršit. Toto období je také ideální pro milovníky ledního hokeje nebo krasobruslení. 

​Zimní plavání

Zima je rájem pro milovníky otužování. I to má ale svá pravidla, která by měli vyznavači zimního plavání znát. Ve vodě o teplotě menší než deset stupňů Celsia by v ní člověk neměl trávit více než deset minut. Kromě plavek si na sebe oblečte také čepici a boty. Pokrývka hlavy chrání termoregulační centrum těla a plavecké boty ochrání nohy před možnými zraněními. Do vody se nevydávejte sami, ale ideálně ve skupině. 

Jestli jste plavci, ale ledová voda není tím místem, kde byste chtěli trávit svůj čas, tak nezoufejte. I přes zimu zůstává otevřena řada plaveckých bazénů, kde si můžete v klidu a v teple zasportovat. 

[chooze:article;value:528652]

Zimní turistika

Turistika také není aktivitou vhodnou jenom pro teplejší období. Výhodou je i to, že se v zimě úplně změní trasy, které jste už v létě procházeli. Tam je také dobré začít, abyste se seznámili s tím, jak se terén v zimě změní. Pro ty nepolíbené zimní turistikou je tedy nejlepší začít na kratších trasách, kde zjistí, jaké jsou jejich limity.

I v tomto případě je nejdůležitější to, jakou zvolíte obuv a oblečení. Může to totiž hrát velkou roli v tom, jestli cestu vůbec dokončíme. Dobrým nápadem je přibalení dostatku jídla a pití, kdyby zabrala o trochu více času, než jste původně předpokládali. I přes to ale vycházky v zimě rozhodně stojí za to. 

Zimní sezóna se blíží. Nejdelší sjezdovka je letos na Dolní Moravě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.