Nejméně čtyři lidé přišli o život během silného zemětřesení v Japonsku

[chooze:gallery;value:34284]

​Nový rok v Japonsku se nesl ve znamení silných otřesů, které si vyžádaly minimálně čtyři oběti na životech. Epicentrum zemětřesení, které podle předběžných dat dosáhlo magnituda 7,6, bylo na poloostrově Noto. Podle Japonské meteorologické agentury se jednalo o mělké zemětřesení, západní pobřeží centrální části země zasáhlo v 16:40 tamního času (v 8:40 našeho času). 

Úřady vyzvaly obyvatele postižených oblastí, aby se nepřibližovali k pobřeží kvůli hrozbě tsunami. Nejhorší situace byla na poloostrově Noto v prefektuře Išikawa, kde meteorologická agentura předpověděla až pětimetrové vlny. 

"Uvědomujeme si váš domov, všechny vaše věci jsou drahé, ale vaše životy jsou ještě důležitější. Utečte na co nejvýše položené místo," vyzval diváky moderátor japonské televize NHK, jehož následně citovala i britská BBC.

Sílu dodatečných otřesů sleduje Japonská meteorologická agentura"Otřesy o magnitudu 7 se mohou objevovat po celý týden, a to hlavně v následujících dvou či třech dnech. V místech zasažených otřesy hrozí sesuvy půdy a pády budov," informoval Šimojama Tošihiro z japonského meteorologického ústavu.

Zemětřesení poničilo desítky domů, jejichž trosky uvěznily několik lidí. Úřady evidují nejméně dvě úmrtí. 

[chooze:article;value:533700]

​Podle deníku The Japan Times bylo zemětřesení cítit i v 500 kilometrů vzdáleném Tokiu a celém regionu Kanto.

Japonsko je oblastí s velmi intenzivní seismickou aktivitou. Letos v květnu prefekturu Išikawa zasáhlo zemětřesení o magnitudu 6,5, které si vyžádalo jeden lidský život a 22 zranění. 

Prosincové zemětřesení v sousední Číně má na svědomí více než 100 životů: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.