Nejmenování Hladíka ministrem může způsobit ústavní krizi, tvrdí expert

O situaci ještě ve středu večer jednalo předsednictvo KDU-ČSL a na pátek svolal šéf strany Marian Jurečka celostátní výbor, který probere další postup. Podle politologů nejmenování Hladíka může vyvolat ústavní krizi.  

"Ústavní krize nastane v momentě, kdy bude KDU-ČSL dál trvat na svém odmítnutém kandidátovi na člena vlády. A nemyslím si že je pan prezident tím jediným, kdo má pochybnosti nad jménem Petra Hladíka ministrem životního prostředí. Na jeho místě by nejspíš viděl někoho jiného rád i premiér Petr Fiala," řekl TN.cz politolog Lukáš Jelínek.

[chooze:article;value:482688]

​Resort životního prostředí vede po odchodu Anny Hubáčkové Marian Jurečka, který je i ministrem práce a sociálních věcí. "Kloním se k tomu, abychom udělali rozhodnutí, které reflektuje to, že je tu konec období působení pana prezidenta. Máme už zhruba devět týdnů do nástupu nového, takže tyto okolnosti zvážíme," reagoval Jurečka na Zemanovo rozhodnutí.

Jedním z řešení současné situace je počkat na nového prezidenta, tedy do začátku března. "Čekat až do března by bylo naprosto šílené řešení a doufám, že to lidovce nenapadne. To by znamenalo další měsíce pobytu pana Jurečky na dvou ministerstvech. Navíc neexistuje žádný důkaz, že nová hlava státu nebude vznášet stejné výhrady ke jménu Petra Hladíka jako Miloš Zeman,“ uvádí politolog. 

[chooze:article;value:474049]

Jenže je sporné, jestli má prezident kompetenci odmítat kandidáty na ministry, jejichž jména navrhuje předseda vlády. Do záležitosti by teoreticky mohl vstoupit také Ústavní soud.

"Předseda vlády může teoreticky podat kompetenční žalobu. Otázka jmenování či nejmenování ministrů by se tím mohla konečně vysvětlit. Další možností by byla ústavní žaloba Senátu se souhlasem Poslanecké sněmovny. Tato varianta ale v tuto chvíli není úplně pravděpodobná. Ještě, než by bylo takové řízení dokonáno, by současný prezident nebyl ve své funkci," domnívá se odborník na ústavní právo Jan Kysela.

Marian Jurečka už ale naznačil, že v tuto chvíli není příznivcem podávání kompetenční žaloby, a to hlavně z praktických důvodů. Tu vláda zvažovala, když prezident Zeman nechtěl jmenovat ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.