Moderní bydlení

Nejmladšímu řediteli školy v Česku je 24 let. Klobouk dolů, říkají kolegové

Zatímco řada jeho vrstevníků si teprve hledá první zaměstnání, Matěj Brzica už dosáhl pro mnohé vrcholu kariéry. Ve 24 letech řídí školu s více než 500 žáky. "Momentálně tím žiju tady v práci i ve volném čase, neustále se snažím přemýšlet nad tím, jak bychom to tady mohli zlepšit," řekl Brzica.

"Zpravidla se ti první ředitelé rekrutují kolem 27, 28 let. Tak mu držím palce, není úplně snadné vést personalistiku a seznámit se se všemi legislativními překážkami," uvedl náměstek ústředního školního inspektora Karel Kovář.

Do prázdnin učil na základce ve Stříbře chemii a přírodopis. Od některých deváťáků ho dělí jen osm let věku. "Nikdy jsem neměl problém s autoritou, zase tím, jak jsme si věkově blíže, tak člověk na ně může zkoušet i jinačí páky než ostatní kolegové," prohlásil Brzica.

[chooze:article;value:571271]

​A pravidla si už jako ředitel nastavil i s učiteli. "S kým jsem si tykal, tak si tykám dál, a nové tykání nenabízím," dodal.

"Vím, jak je učitelství náročné a jak náročné je vést převážně ženský kolektiv, takže klobouk dolů před panem ředitelem," uznala učitelka Alexandra Kubincová.

Některé své zvyky plánuje Matěj Brzica dodržovat i jako ředitel. Třeba přezouvání po příchodu do školy. Ve funkci zatím řeší jen administrativu, ale do ředitelny už si stačil přinést i pár osobních fotografií. "Ředitel by ten kolektiv měl stmelovat, měl by být vůdce toho týmu a měl by se za svoje lidi postavit v jakékoliv situaci," myslí si Brzica.

Na první pohled mu sebevědomí nechybí. Teď chce o svých schopnostech přesvědčit i rodiče a zkušenější kolegy. "Já bych asi ve 24 letech nešla ředitelovat, určitě bych si nějakou praxi pedagoga nebo manažera zkusila, abych poznala, co všechno ta práce obnáší," uvedla ředitelka Základní školy Děčín Věra Floriánová. Křest ohněm ho čeká už v pondělí, kdy bude žáky i jejich rodiče vítat v první školní den.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.