Nejoblíbenější jména pro miminka roku 2022: Tato letos letěla ve světě nejvíc

Zvolit jméno pro miminko se mnoha rodičům může zdát jako nadlidský úkol. Ne všechny maminky a tatínkové mají hned jasno, že by chtěli tradiční Elišku nebo Honzíka. Často ve skutečnosti vědí, že by stáli spíše o nějaké exotičtější jméno.

Pokud čekáte miminko, a nechcete hledat v českém kalendáři, za inspirací se můžete vydat i do zahraničí. Web babycenter.com, který sbírá data od statisíců rodičů, zveřejnil statistiku jmen pro děti, která letos ve světě letěla nejvíc.

[chooze:poll;value:de0cfdb63069ee7860bb7570177c4163d0c56291;layout:tn_nova]

Mezi holčičkami byla stejně jako v předchozím roce nejpopulárnější Olivia, následovaná Emmou a Amelií. Vítěznou pětici pak uzavírá Ava a Sophia.

​Evelyn je jediné nové dívčí jméno, které se v roce 2022 probojovalo mezi 10 nejlepších a vytlačilo Harper ven. Jinak docházelo k obvyklým malým změnám v popularitě: Isabella se posunula o jednu příčku nahoru (ze sedmé na šestou) a Charlotte klesla o tři místa (ze šestého na deváté). Luna se posunula o dvě místa výše, z devátého na sedmé.

[chooze:article;value:475793]

První příčka se nezměnila ani u chlapců. Hned po Liamovi vede Noah, pak rodiče nejčastěji volili jména Oliver, Elijah nebo Mateo. Právě Mateo je jedním ze dvou jmen, která jsou v žebříčku deseti nejoblíbenějších nová. Přesunul se z 11. místa a vytlačil Lucase až na šesté místo a Leviho na sedmé. Na desáté místo se dokázal probojovat Leo.

​Spousta pohybu se odehrála i mimo top 10, přičemž genderově neutrální jméno River stouplo o 31 míst na seznamech dívek i chlapců. Athena a Iris se obě posunuly o 24 míst nahoru. Dalším významným vzestupem u dívek byla Freya, která poskočila o 22 míst, a dostala se tak mezi 100 nejlepších jmen.

[chooze:article;value:476519]

​U chlapeckých jmen nejvíce povyskočil ještě Myles, posunul se o 31 míst nahoru. Legend a Atlas se vyšplhali dostatečně na to, aby se dostali do top 100. Waylon také poskočil o 22 míst, čímž se dostal do top 50. Mezi největší propadáky patřil Cameron, který klesl o 22 míst, a Andrew, který se propadl o 18 míst.

Český statistický úřad (ČSÚ) sice zveřejňoval nejoblíbenější jména pro děti naposledy v roce 2019, i tehdy bychom ale tato jména našli na vysokých příčkách, i když v počeštěné podobě. Páté nejoblíbenější dívčí jméno bylo Sofie, na sedmém místě se umístila Ema, na desátém bychom našli Amálii a 25. místě Miu.

Nejoblíbenější jména dívek Nejoblíbenější jména chlapců
1. Olivia 1. Liam
2. Emma 2. Noe
3. Amelia 3. Oliver
4. Ava 4. Elijah
5. Sophia 5. Mateo
6. Isabella 6. Lucas
7. Luna 7. Levi
8. Mia 8. Asher
9. Charlotte 9. James
10. Evelyn 10. Leo

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.