Nejoceňovanější české hrady a zámky: Podívejte se, kam zajít u vás v kraji

[chooze:gallery;value:33094]

"Cenu sice předává Google, je to však spíše ocenění přímo od lidí, kteří hrad nebo zámek navštívili, líbilo se jim tam a o svůj pozitivní zážitek se podělili na Mapách Google," vysvětlila v tiskové zprávě mluvčí společnosti Google Iva Fialová.

Rozhodující při předávání ceny, kterou vytvořilo české designerské studio KLIMCHI, byl například počet hvězdiček, recenzí nebo správně vyplněný profil na Mapách.

Praha

V hlavním městě je nejpopulárnější sídlo českých králů, tedy Pražský hrad. Návštěvníci oceňují také historické hradiště Vyšehrad a Trojský zámek

[chooze:article;value:517564]

Jihočeský kraj

V jižních Čechách je nejoblíbenější hrad a zámek Český Krumlov. Lidé, kteří používají Google, ocenili ale také zámek Hluboká či zámek Červená Lhota.

Jihomoravský kraj

Na jihu Moravy je nejoceňovanější zámek Lednice. Populární je i známý hrad Špilberk či zámek Mikulov

Karlovarský kraj

Křišťálový špendlík vyhrál také hrad Loket. Návštěvníci velmi oceňují také hrad a zámek Bečov nad Teplou či zámek Kynžvart

[chooze:article;value:516217]

Kraj Vysočina

Na Vysočině lidé nejvíce oceňují zámek Telč. Populární je i hrad Lipnice a třetí skončil zámek Žďár nad Sázavou.

Královéhradecký kraj

Nejoblíbenější mezi uživateli Googlu je v Královéhradeckém kraji hrad Kost. Na druhém místě skončil zámek Hrádek u Nechanic, hned za ním zámek Nové Město nad Metují.

Liberecký kraj

V Libereckém kraji vyhrál Křišťálový špendlík hrad Trosky. Za návštěvu ale podle lidí stojí také zámek Sychrov a hrad Sloup.

Moravskoslezský kraj

Mezi uživateli Googlu v Moravskoslezském kraji zvítězil zámek Hradec nad Moravicí. Na druhém místě skončila Štramberská Trúba. Oblíbený je i hrad Sovinec.

Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji je nejlépe hodnocený hrad Bouzov. Velmi oblíbený je i hrad Helfštýn nebo zámek Velké Losiny.

[chooze:article;value:513970]

Pardubický kraj

Uživatelé známého vyhledávače ocenili také zámek Litomyšl. Na druhém místě skončil hrad Kunětická hora a zámek Nové Hrady

Plzeňský kraj

Hrad Kašperk vyhrál podle lidí v Plzeňském kraji. Na druhém místě je hrad Rabí, na třetím pak vodní hrad Švihov.

Středočeský kraj

Jeden z nejoblíbenějších českých hradů boduje i u uživatelů Googlu. Karlštejn tedy Křišťálový špendlík vyhrál ve Středočeském kraji. Na druhém místě skončil hrad Křivoklát a hned za ním hrad Konopiště.

[chooze:article;value:506568]

Ústecký kraj

Zámek Děčín zvítězil v Ústeckém kraji. Oblíbený je i hrad Hněvín. Třetí skončil hrad Střekov.

Zlínský kraj

Křišťálový špendlík ve Zlínském kraji získal Arcibiskupský zámek Kroměříž. Druhý skončil zámek Buchlovice a třetí hrad Lukov.

Zahraničí

Cena se předává i v ostatních zemích. Například na Slovensku mezi top hrady a zámky patří Bojnický zámek nebo hrad ve Staré Ľubovni. V Rumunsku je oblíbený zámek Peleš, v Polsku královský hrad v Krakově.

Návštěvnost českých památek stoupla. Na hrady a zámky přijelo přes dva miliony lidí (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.