Nejosamělejší ovci světa zachránili ve Skotsku po dvou letech z útesu

O příběhu ovce uvězněné na odlehlém pobřeží vysočiny na severu Skotska referovala média po celém světě. Ochránci zvířat považovali její záchranu za příliš složitou. Pětici farmářů se nakonec podařilo Fionu vytáhnout po strmém místy skoro kolmém srázu, informovala BBC.

Ovce si poprvé všimla v roce 2021 kajakářka Jillian Turnerová. Zvíře postávalo na břehu pod strmými skalami, pozorovalo ji a bečelo. Žena tomu nevěnovala příliš pozornosti, protože předpokládala, že se zaběhlo a zase se vyšplhá po svahu nahoru, řekla listu The Nothern Times.

Když s dalšími členy oddílu plula zálivem Cromarty Firth po dvou letech, s hrůzou zjistila, že tam ovce stále je. Rouno měla přerostlé tak, že jí nebyly vidět zadní nohy.

[chooze:article;value:523713]

​Kajakářka se snažila sehnat pomoc, kde se dalo. Horská služba ji zdvořile odmítla s tím, že by muselo jít o život a o zásah by musela požádat policie, nebo hasiči. Skotská organizace na ochranu zvířat o ovci věděla, ale záchrana by podle ní byla příliš komplikovaná. Přistát lodí u skalnatého pobřeží by bylo příliš nebezpečné. Pomocí dronu ochránci zjistili, že ovečce nehrozí žádné nebezpečí. Měla dostatek potravy i vody a mohla se ukrýt v jeskyni. Jen ta osamělost.

Do hry se nakonec vložila Cammy Wilsonová, střihačka ovcí a moderátorka pořadu BBC o zemědělství. Mimo jiné jí vadilo, že lidé nadávají a vyhrožují farmáři, kterému ovce patří a vyčítají mu, že se o ni nedokáže postarat. Jenže ovčák neměl sílu ani prostředky, aby zvíře vytáhl. Zorganizovala tedy záchrannou akci, do které se pustila pětice farmářů s horolezeckými zkušenostmi.

[chooze:article;value:517098]

​Nad útes přijeli s náklaďákem vybaveným navijákem. Dva ho obsluhovali, zbylá trojice se spustila dolů po 250 vysokém místy téměř kolmém svahu. Fionu odchytili v jeskyni a pomocí improvizovaného vaku a navijáku ji pomalu vytáhli nahoru.

Podle jednoho ze zachránců je ovce v neuvěřitelně dobrém stavu a má dokonce nadváhu. “Byla to fuška ji do toho svahu zvednout,“ řekl podle BBC. Dobře dopadla i prohlídka veterináře. Jediné, co Fiona potřebuje, je ostříhat. A ovčí společnost. Obojího se jí dostane, až se na farmě trochu vzpamatuje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.