Nejsme v bezpečí. Putinova smrt může vést ke světové válce, varuje historik

V Rusku se chystá velká změna politických poměrů, domnívá se česko-ruský historik Alexej Kelin. "V ideálním scénáři by tam vznikla prozatímní vláda s garancemi Západu. Ta by zemi dovedla k volbám," říká Kelin v rozhovoru pro TN.cz. 

Věříte zprávám, že vládce Kremlu zemřel minulý týden?

Podobné informace se objevují už asi pošedesáté.

Jenže tentokrát se objevuje celkem detailní popis té situace. Jak ošetřující lékaři nesměli opustit dům po neúspěšném oživování, jak je tělo bez jakékoli piety už několik dní umístěno v mrazáku…

Další konspirační teorie tvrdí, že ten, kdo za Putina vystupuje už několik let, je dvojník. Já jsem s ruským prezidentem naposledy mluvil během osobního setkání před dvanácti lety. Ve srovnání s tím, kdy jsem s ním hovořil poprvé na Pražském hradě v roce 2006, na mě působil jako někdo zcela jiný.

[chooze:article;value:527507]

Jak se chování Putina lišilo?

On poprvé vystupoval jako slušňák, který se mi snažil naslouchat. V roce 2010 jsem s ním hovořil v ruské Soči. Působil velice arogantně a namyšleně. Podle toho způsobu jednání by se mohlo zdát, že jsem hovořil pokaždé s někým jiným.

Jste si tím stoprocentně jistý?

Později mi k tomu řekl Michail Kasjanov, jenž byl ruským premiérem v letech 2000 až 2004, že Putin dokáže věrohodně předstírat nejrůznější názory podle toho, co ten, s kým hovoří, chce slyšet. Samotný Kasjanov na začátku spolupráce, podle jeho slov, vládci Kremlu věřil, že chce Rusko dovést k demokracii. Teprve po dvou nebo třech letech si uvědomil, že Putin je podvodník a lhář.

Co by se stalo, pokud by se potvrdilo a provalilo, že ruský diktátor zemřel minulý týden?

Domnívám se, že na jakékoli změny už je pozdě. Než se podaří vyléčit systém, který Putin i s finančním přispěním Západu vybudoval, tak to je na jedno či dvě pokolení. Celý systém v zemi je naprosto zkorumpovaný včetně soudců. Představitelé justice jsou vydíratelní a mají na sebe kompromitující materiály. A to samé platí o policii či dalších institucích. Veřejnost už ani nevěří, že se na tom dá něco změnit.

[chooze:article;value:527236]

V zahraničí se formuje opozice, která by teoreticky mohla zemi časem ovládnout….

Jenže opozice se nedokáže sjednotit a domluvit na společném programu. Je rozštěpena na desítky frakcí. Nedávno jsem v Praze mluvil Michailem Chodorkovským. Podnikatelem a zakladatelem hnutí Otevřené Rusko. On se snaží opozici sloučit. Minulý týden kvůli tomu bylo setkání v Berlíně, kde se sešlo poměrně hodně opozičníků.

Do jaké míry je reálný scénář, že by, pokud by se smrt Putina potvrdila, v Rusku začalo o moc bojovat mnoho regionálních či zájmových skupin?

To je velmi podobné té situaci s opozicí, která se nedokáže dohodnout na nějakém společném postupu. V Rusku se část lidí domnívá, že je celou zemi ještě možné přeměnit v jakousi funkční federaci či konfederaci. Někteří nacionalisté zase chtějí území nyní náležící Moskvě rozbít na několik států. Někdo dokonce uvádí, že by tam mohly vzniknout desítky jednotlivých států.

Jenže na území současné Ruské federace je obyvatelstvo značně promíseno…

A nejen tam. Vzhledem k různým přesunům a manipulacím s lidmi z minulého století se to území ani nedá rozdělit podle nějakého národnostního principu. Stejný problém má i Pobaltí. Na východě Estonska je populace asi z devadesáti procent ruskojazyčná. Někteří se tam narodili, jejich předci tam byli přesunuti ještě za Stalina. Rozumné řešení neexistuje. V ideálním scénáři by v Rusku vznikla prozatímní vláda s garancemi Západu. Ta by zemi dovedla k volbám. Toto se bez pomoci zvenčí asi neobejde.

To je asi nějaký ideální scénář. Jaký by ale na nás měla vliv případná nestabilita na tom obrovském území?

Není vůbec vyloučeno, že by vypukla třetí světová válka, i když podle některých názorů už začala. Velmi nebezpečné by mohlo být přetahování o jaderný arzenál. A mohlo by dojít k naprosto nepředvídatelným věcem, které by ohrozily i Česko.

Putin přišel před kamery s napuchlým obličejem. Zdálo se, že usne (19/10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.