Nejsme ve vesmíru sami, věří astronomové. Dokázat to mohou už brzy

Lidstvo prý už brzy bude mít nepopiratelné důkazy o tom, že ve vesmíru není osamocené. Myslí si to alespoň skupina astronomů, pro které není otázka jestli, ale kdy se potkáme s mimozemským životem. A ty nejoptimističtější odhady počítají s velmi brzkým termínem.

Hlavním kandidátem je v současnosti planeta K2-18b, která se nachází 120 světelných let od Země. Tuto planetu objevili na začátku září astronomové s pomocí teleskopu Jamese Webba. Planeta je v takzvané "zóně Zlatovlásky", jak vědci označují ideální vzdálenost planet od hvězd, v níž může existovat život, píše BBC.

[chooze:article;value:523676]

Kromě toho na této planetě astronomové detekovali plyn dimethylsulfid, který na Zemi vzniká jen jedním způsobem. Jedná se o výsledek metabolismu některých mořských řas. Právě to vede badatele k přesvědčení, že v oceánech na K2-18b existuje život.

Tým, který s objevem přišel, je ale zatím velmi opatrný. Jasno bude mít až za rok, kdy se bude moci potvrdit nebo vyvrátit podezření, že se na vzdálené planetě opravdu nachází mořské řasy či jiná forma života schopná produkovat plyn.

Ne všechny naděje se však upínají jen ke K2-18b. Americká NASA připravuje projekt Habitable Worlds Observatory neboli Observatoř obyvatelných světů. Satelit, který hodlá NASA vyslat do vesmíru v příštím desetiletí, se má soustředit na zkoumání atmosfér vzdálených planet, a to zejména těch, které se nachází v zóně Zlatovlásky.

[chooze:article;value:516548]

Podle optimistických astronomů tak můžeme mít důkazy o životě mimo Sluneční soustavu v řádu let. "Žijeme v nekonečném vesmíru, s nekonečnem hvězd a planet. A už dlouho nám je jasné, že nemůžeme být jedinou inteligentní formou života ve vesmíru," řekla pro BBC jedna z nich Catherine Heymansová.

Pátrání po životě pokračuje i v samotné Sluneční soustavě. Astronomové totiž přišli s testem, který má pomoci odhalit stopy života ze vzorků sesbíraných na povrchu planet. Metodu, která má údajně úspěšnost až 90 procent, hodlají vědci vyzkoušet i na vzorcích z Marsu, píše portál Independent.

Smyslem testu je zjištění, jestli jsou ve vzorku biologické stopy, bez ohledu na to, jak staré jsou. Metoda, kterou má podpořit umělá inteligence, se bude zaměřovat na hledání drobných rozdílů v molekulárních vzorcích. Právě tyto rozdíly na molekulární úrovni mohou prozradit více nejen o minulosti cizích planet, ale i o minulosti samotné Země.

Zážitek z vesmíru: Projít se po Marsu můžete i vy, aniž byste opustili planetu (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.