Nejsmrtelnější povodně v historii Afriky. V Libyi zemřelo už nejméně 11 tisíc lidí

[chooze:gallery;value:33278]

​Záběry z místa připomínají apokalyptické filmy a počet obětí roste každou hodinou. Podle odhadů může být mrtvých až 20 tisíc. Nejhorší situace je v přístavním městě Derna na severovýchodě země. "V Derně funguje několik pátracích týmů. Jsou mezi nimi i ty, které nám přijely pomoci z Egypta, Turecka a Emirátů," vysvětlil velitel pátracího týmu Fadil Abdel Jawad. 

S pátráním po přeživších i obětech jedné z nejničivějších katastrof v africké historii pomáhá i řada dobrovolníků. "Je náročné dostat se pod některé sutiny. Víme, že jsou tam i přeživší, protože nám od nich stále přicházejí zprávy. Některá těla odneslo moře a teď se pomalu zase začínají objevovat na pobřeží. Je to velmi komplikované, protože bahno to hledání ztěžuje," přiblížil tragické detaily jeden z dobrovolníků Musa Abdullah. 

[chooze:article;value:521978]

Pochybení úřadů? 

Podle expertů obětí nemuselo být zdaleka tolik, kdyby úřady postupovaly správně. Místo evakuace měly prý totiž během osudné noci nařídit zákaz vycházení. Zároveň obyvatele varovaly pouze před přívaly vody z moře. O nebezpečí protržení dvou špatně udržovaných přehrad, které záplavy ve finále způsobily, prý nepadlo ani slovo. Úřady nařídily prošetření celé situace.

Podle expertů budou v oblasti podobné jevy stále častější. Katastrofální záplavy totiž mají souviset s mimořádně teplým Středozemním mořem. Pro zemi, která je rozdělená dvojvládím na západě a na východě, to nejsou vůbec dobré zprávy. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.