Nejsou jen v moři. Chorvatsko má vážný problém s fekáliemi, situace je alarmující

Lidi v chorvatské Dalmácii netrápí jen fekálie v mořské vodě, kam je opakovaně vypouští výletní lodě, objevit se totiž měly také v té kohoutkové. Podle tamního portálu Dnevnik kontaminovaly ve druhé polovině května vodovodní systém ve městě Kaštel Lukšić nedaleko Splitu. Konkrétně pak v jeho části Majurina.

Několik lidí kvůli tomu dokonce onemocnělo. Nikdo prý ale v nemocnici neskončil. "Vzhledem k tomu, že několik osob mělo zdravotní problémy, byla informována i Akademie veřejného zdraví, která odebrala vzorky k provedení rozboru vody," sdělila k případu policie.

Tamní vodovody a kanalizace zahájily vymývání zasažené části systému a do oblasti vyslaly cisterny s pitnou vodou. Podle webu Dalmatinski Portal se dodávky nezávadné vody brzy podařilo obnovit.

[chooze:article;value:556868]

Jenže pak se ukázalo, že je situace komplikovanější. Poté, co byly provedeny kontroly na 12 místech v oblasti, a to bez jakýchkoliv problémů, objevili při další kontrole vodárenští pracovníci dvě silně znečištěné studny.

"Odebrali jsme vzorky ze dvou náhodně vybraných studen v okolí a rozbory byly katastrofální. Naznačují přítomnost všeho, co se běžně v kanalizaci vyskytuje. V několika budovách byla voda plná bakterií a fekálního odpadu, což potvrdilo naše teze o nelegálním napojení této vody do našeho systému," popsal problém jeden z vodárenských pracovníků s tím, že jeho kolegy teď čekají kontroly vodovodního potrubí v mnoha domech.

Problémy s kanalizací jsou také jinde v Chorvatsku. A jde o systémový problém. Na mnoha místech se totiž stále používají septiky. Péče o ně a jejich odčerpávání přitom často neprobíhá zodpovědně. "Problém trvá už 50 let, od doby, kdy se začaly stavět septiky a koupelny," prohlásil před rokem na toto téma starosta města Petrijevci Ivo Zelič.

Chorvatsko čeká nápor turistů z Česka. Cenového šoku se bát nemusí, říká Papež:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.