Nejstarší muž na světě slaví 112 let. Můžete udělat jen málo, říká

Pokud teď hledáte zaručený recept na dlouhověkost, slova Johna Tinniswooda vás moc nepotěší. Nejstarší muž na světě se totiž nechal slyšet, že žádné tipy ani triky nezná. "Nemám ponětí, proč žiju tak dlouho," přiznává pro BBC v den svých 112. narozenin.

Dodává ale, že se už od útlého věku udržoval ve formě. "Už v mládí jsem byl aktivní, hodně jsem chodil," cituje jeho vzpomínání The Guardian. I tak si ale stojí za tím, že jeho dlouhověkost je spíše souhra náhod. "Buď žijete dlouhý život, nebo krátký život. A jen málo s tím můžete udělat," myslí si.

[chooze:article;value:570359]

​Kromě toho, že si každý pátek dopřává porci fish and chips, nedodržuje prý žádný zvláštní režim. "Jím, co mi dají," říká z pečovatelského domu v Southportu, kde v současnosti žije. Tinniswood je už více než půl století v důchodu.

Nejstarším mužem v historii byl Džiróemon Kimura z Japonska, který se dožil věku 116 let. Zemřel v roce 2013. Titul nejstarší žijící ženy aktuálně drží 116letá Tomiko Itókaová, která je původem též z Japonska. Oba dva si vysloužili zápis v Guinnessově knize rekordů.

Zemřela nejstarší žena na světě. Bylo jí 117 let:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.