Nejtěžší útok za poslední týdny: Rusové poslali do vzduchu superbombardéry

V noci na pondělí se na velké části území Ukrajiny rozezněly sirény varující před raketovými útoky, uvedla ukrajinská agentura Ukrinform. Podle kyjevské vojenské správy Rusko nasadilo i strategické bombardéry Tupolev 95 MS. Ty mají vzletovou hmotnost až 188 tun a mohou nést až 15 tun raket.

Při útocích podle kyjevského portálu Kyiv Indepentent zahynulo nejméně 20 civilistů a nejméně 50 je raněných. Výbuchy byly slyšet v Kyjevě, Dněpru, Kryvém Rihu, Slavjansku, Pokrovsku či Kramatorsku. Kryvyj Rih hlásí nejméně 10 mrtvých a desítky raněných, Kyjev 9 mrtvých a 23 raněných a Pokrovsk tři mrtvé.

Na předměstí Charkova také kusy raket zasáhly dům. Ten začal hořet, zraněné jsou dvě ženy. Kolem 12:00 SELČ se v Kyjevě ozvaly další výbuchy.

[chooze:article;value:563770]

Polsko zaktivovalo vzdušnou obranu

"Dnes v noci je pozorována intenzivní činnost dálkového letectva Ruské federace související s údery proti objektům nacházejícím se mimo jiné na západním území Ukrajiny," popsalo polské vedení ozbrojených sil podle polského webu Polsat News.

Polské a spojenecké stíhačky vylétly do vzdušného prostoru nad jihovýchodem země. Armáda také varovala před možným vyšším hlukem kvůli přeletům stíhaček. Pohotovost skončila v šest hodin ráno.

​Podobně silné útoky na ukrajinské území byly podle Poláků zaznamenané naposledy před více než dvěma týdny.

O útocích na své území v noci na pondělí informovalo i Rusko. Podle ruské agentury TASS, která citovala ruské ministerstvo obrany, sestřelily ruské síly dva drony, jeden nad Bělgorodskou a jeden nad Voroněžskou oblastí.

Poměr ztrát vojenské techniky ve válce na Ukrajině je 5:1 ve prospěch Ukrajiny, uvedl v rozhovoru pro TN Live na konci června bezpečnostní analytik Jakub Drmola:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.