Největší absurdity reformy: Nulová daň na víno a knihy, jiná sazba na jídlo a pití

"Nebudeme zvyšovat daně. Tečka," prohlásil 15. října 2022 premiér Petr Fiala v pořadu Napřímo ve Víkendové Snídani. Osm měsíců poté je všechno jinak.

"Více zdaníme alkohol, tabák a další položky, které zatěžují naše zdravotnictví a vytvářejí dlouhodobé náklady, které nese celá společnost," oznámil ve čtvrtek předseda vlády.

Jenomže tiché víno, tedy veškeré bez bublinek, je z toho venku. Stejně jako doposud na ně bude uvalena nulová spotřební daň.

Tichému vínu zůstává nula

Zvýšení daní z neřestí je podle ekonoma Víta Hradila nejjednodušší cestou, jak přivést peníze do státního rozpočtu. "Málokomu se chce vrhnout do obhajoby alkoholu nebo cigaret. U daně z tichého vína jsme ale zažili, že se může najít i silná podpora," podotkl.

[chooze:article;value:503971]

"Takže zvýšení daní o 31,3 miliardy letos. Včetně přímých daní. ODS porušila slib voličům. Příští rok růst daní o 70 miliard. Proti škrtům dotací za 55 miliard korun, růst daní. Nešlo těch 31,3 miliardy sebrat další dotace? Je jich skoro 500 miliard korun," uvedla politická komentátorka Lenka Zlámalová.

Nulová DPH se bude nově odvádět z knih. Podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) se vládní opatření týká tištěných i elektronických a audioknih.

Na časopisy připadne 12 procent a noviny vláda zatíží 21procentní DPH. "Časopisy jsou vědecké časopisy, jsou společensky významné, proto je zařazujeme do nižší sazby DPH. Známe vědecké časopisy, vědecké noviny neznáme," vysvětlil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Jiné sazby na jídlo a pití

Knihy to však podle odborníků výrazně nezlevní. Nakladatelé už ostatně přiznali, že prostor k tomu není. Naopak se očekává, že deníky budou muset zdražit.

Vláda snižuje i DPH z potravin, budou spadat do nižší 12procentní sazby. Nápoje naopak zatíží vyšší 21procentní sazbou.

[chooze:article;value:504103]

"DPH je největší daň. Je to kontroverzní opatření, notoricky víme, že nejsilněji dopadá na nízkopříjmové, kteří největší část svých příjmů přetavují do spotřeby," pokračoval Hradil.

"Vláda na tiskovce mluvila hodinu o ničem a poté mnohé neřekla. První dojem. Poprava živnostníků, snížení konkurenceschopnosti podniků, nepříjemné zprávy pro zaměstnance, smutná budoucnost pro důchodce. DPH mohlo dopadnout hůře. Hospodářská politika nebo důchodová reforma nula," kritizoval stínový premiér Karel Havlíček (ANO).

O platech politiků nic

Konsolidační balíček rozzuřil odboráře, podle jejich předáka Josefa Středuly jsou nové sazby DPH proinflační a nespravedlivé. "Pro nás je to deforma, nemá to nic společného s reformou," prohlásil. 

S výjimkou zrušení zvláštního daňového režimu prezidenta se na tiskové konferenci vůbec neřešily platy politiků. Na státních zaměstnancích se ale bude šetřit, podle Středuly se to nejvíc dotkne učitelů nebo školníků. "Nedostanou vůbec nic. Ještě jim sníží platy," hřímal.

[chooze:article;value:504069]

"Všichni obyvatelé Česka příští rok zchudnou. Rozpočty většiny rodin zasáhne snížení příjmů nebo zvýšení výdajů o desetitisíce korun ročně. Mnozí podnikatelé přijdou o živobytí. Bude se propouštět," varovala exministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Většinu změn musí schválit Parlament a podepsat prezident. Koalice už o nich s Petrem Pavlem předběžně jednala a v obou komorách drží většinu. Platit by tak měly začít od 1. ledna 2024.

Změna DPH je kontroverzní, protože nejsilněji dopadá na nízkopříjmové, říká ekonom:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.