Největší české weby se potýkaly s výpadkem. Problémy měly miliony lidí

Masivní výpadek fungování potkal některé služby společnosti Seznam kolem úterního poledne. Nefungovaly e-mailové schránky, Mapy.cz, včetně mobilní aplikace nebo weby Sreality, Sbazar, Sauto Zboží a Seznam Zprávy.

"Omlouváme se, Email právě nefunguje. Pracujeme na tom, abychom vše co nejdříve napravili," píše se na webu Emailu, když se pokusíte přihlásit. Podobné hlášky visí i na dalších webech společnosti.

[chooze:article;value:559156]

"Kolegové aktuálně usilovně pracují na jeho odstranění. Důvodem jsou přetížené servery po plánované odstavce datového centra," uvedla pro TN.cz mluvčí Seznamu Aneta Kapuciánová. Seznam podle ní provozuje 6,5 milionu aktivních emailových schránek.

Na výpadek si lidé stěžovali i na sociálních sítích. "Vždycky tady komentujete každý prd a když vám nejde email, tak nenapíšete ani řádek," napsal v komentářích pod posledním příspěvkem Seznamu na facebooku jeden z uživatelů. "Seznamu asi na běžných uživatelích nezáleží. Mají prachy z reklam a tak nás ostatní mají u zadku," rozčiloval se další.

[chooze:article;value:561723]

​​"Odstávky se dělají relativně pravidelně ze běžného provozu," dodala. Předcházet mají situacím podobným té, která nastala v úterý. Ujistila ale zároveň, že se nejedná o kybernetický útok a neměla by být ohrožena bezpečnost účtů. E-mailové schránky a třeba Sbazar a Mapy.cz začaly po 13. hodině opět fungovat. Nadále jsou nedostupné třeba Sreality nebo Sauto.

Velký výpadek České pošty. Pobočky po celé republice začátkem června omezily služby (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.