Největší cihlový hrad najdete v Polsku. Malbork sloužil po staletí křižákům

Když spatříte mohutnost hradu Malbork, není se čemu divit, že ho nikdy nikdo nedobyl silou. Jde o největší cihlový hrad na světě. Má rozlohu 200 hektarů a na jeho stavbu bylo použito 50 milionů cihel, které si tam stavitelé sami pálili.

V době největší slávy hradu tam žily stovky německých rytířů i duchovních. V podhradí pak další tisíce lidí. Měli tam vlastní mlýn, studnu, pivovar a vinařství. Obrovskou cihlovou stavbu vytápěli pomocí průduchů, kterými proudil teplý vzduch ze sklepení, kde rozpalovali kameny.

[chooze:article;value:512009]

Ročně tam přijede na 600 tisíc turistů. Prohlídky jsou možné s průvodcem nebo se sluchátky, ve kterých bez problémů navolíte výklad v češtině. Stojí za to dorazit co nejdřív ráno. Hrad otevírají už o půl deváté a už kolem jedenácté začíná být poněkud těsno. Dospělý si hrad prohlédne za 450 korun, výhodnější je však rodinné vstupné. Za dva dospělé a dvě děti zaplatíte 1 400 korun.

Počítejte s tím, že prohlídka vám zabere skoro 4 hodiny. Čtyřikrát denně tam pořádají dvouhodinové prohlídky zaměřené na dětské návštěvníky. S parkováním problém nebyl. Na polské poměry je ale o něco dražší; při výjezdu po prohlídce zaplatíte přibližně 200 korun za auto. Přímo u parkoviště je také kavárna a restaurace i stánky s typickými národními jídly.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.