Největší epidemie svrabu v Česku za 30 let. Nemoc trápí nejvíce seniory a mladé

Zarudlé pupínky hlavně na rukou a prsou. V noci kvůli svědění nemohl 19letý Tomáš z Karvinska spát. Než se vyléčil, trvalo to měsíc. "Kromě masti od lékaře jsem ještě vypral a převařil všechno oblečení, ložní prádlo a ještě jsem to potom všechno vyžehlil," popsal Tomáš.

Svrab se podle lékařů šíří napříč Českem nejčastěji mezi mladými a seniory. Právě mezi lidmi do 19 let je nejvíce nakažených svrabem. Například v Moravskoslezském kraji je v této věkové skupině od začátku roku už 106 nakažených. Loni jich bylo méně než polovina.

[chooze:article;value:491785]

"U velmi mladých lidí a teenagerů si vysvětlujeme ten nárůst tak, že k sobě mají velmi blízko v rámci své komunity. A taky velmi často cestují," vysvětlila mluvčí nemocnic skupiny AGEL Radka Miloševská.

"Nejčastěji k přenosu může dojít během sexuálních aktivit," doplnila ředitelka Protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Ostrava Irena Martínková.

Další a velmi častý způsob přenosu nákazy svrabu je podle hygieniků z ručníků nebo ložního prádla. "Nevím, kde jsem se nakazil. Možná, když jsem cestoval, třeba ze špatně vypraného ložního prádla," myslí si Tomáš.

Kromě teenagerů trpí svrabem často také senioři upoutáni na lůžko a ti, kteří chodí často k lékaři. "Ten nárůst si vysvětlujeme tím, že tráví hodně času ve zdravotnických zařízeních a v čekárnách u svých lékařů," dodala Miloševská.

[chooze:article;value:493758]

Zatímco před dvěma lety se za leden a únor podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) infikovalo něco málo přes 500 lidí, loni ve stejném období to už bylo více než 860. A letos dokonce bezmála 1 500. "Co se týče vývoje situace, tak k tomu nárůstu zjevně dojde," předpokládá Martínková.

"Pokud má někdo podezření, že má svrab, nemusí čekat na objednání do kožní ambulance, ale může se obrátit rovnou na svého praktického lékaře," poradila Miloševská.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.