Největší halu Česka zaplní stovky koní. Mezi jezdce se rozdělí skoro 200 milionů

Prahu čeká jedna z největších událostí říše koní, brzy totiž vypukne Prague Playoffs. "Jedná se o galashow světového parkuru, je to akce, na kterou přijedou víceméně ty největší hvězdy parkuru, ti nejlepší koně i jezdci. Tento rok se bude v České republice konat již popáté," objasnil Jan Andrlík.

Událost má celosvětový věhlas. "Myslím si, že jezdci to vnímají jako jeden z těch nejdůležitějších meetengů, který mají během sezóny, už jenom kvůli těm dotacím. V rámci Prague Playoffs se mezi jezdce a účastníky rozdělí více než osm milionů eur (cca 197 milionů korun)," vysvětlil jeden z hlavních organizátorů.

[chooze:article;value:526988]

Koně, které se v O2 areně předvedou, mají obrovskou hodnotu. "Jsou to skutečně velké hvězdy parkurového sportu. Cena takového koně je individuální, ale u těch nejlepších se pohybuje kolem několika milionů eur," vysvětlil Andrlík.

V čele jednoho z českých týmů je Anna Kellnerová, na závodech se dále objeví jezdkyně Sára Vingrálková, Aleš Opatrný, Filip Doležal a Vladimír Tretera. Kromě soutěže diváky čeká i bohatý doprovodný program, jako je například skupina trikového ježdění nebo takzvaný horseboarding. "To je v podstatě skateboardista za koněm, kterého táhne kůň přes celou arénu. Opět máme i závod čtyřspřeží," popsal organizátor.

[chooze:article;value:526122]

Koncertní hala proto musí před celou událostí projít velkými úpravami. "O2 arena nebyla stavěná na to, aby se v ní pořádaly parkurové závody. Takže hlavně při prvním ročníku v roce 2018 toho bylo potřeba spoustu připravit. Už jenom to, že to závodní kolbiště je tam umístěné na ledové ploše," upozornil Andrlík.

Další výzvou je i samotné ustájení koní. "My jsme je měli ustájené venku kolem O2 areny, takže už ta jejich cesta dovnitř musí být bezpečná. V celém objektu je beton, takže všude musí být položené speciální rohože," popsal pořadatel akce.

Na Prague Playoffs se objeví už popáté i jezdkyně Tereza Svobodová. Podívejte se na video (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.