Největší konflikt v Izraeli za 50 let. Čeká nás dlouhá a náročná válka, řekl premiér

Přesně v tomto období probíhala před 50 lety pátá arabsko-izraelská válka, známá jako jomkipurská válka. Nyní se v oblasti ovládané Izraelem a Palestinou odehrává další konflikt. Radikální hnutí Hamás v sobotu zaútočilo na židovský stát. Ve své krutosti se téměř vyrovnává desítky let staré válce. 

Podle BBC na obou stranách celkem zemřelo nejméně 480 lidí, více než tisíc dalších se zranilo. Jedním ze zesnulých byl i 42letý izraelský velící důstojník a plukovník Jonathan Steinberg, který byl zabit při přesunu na místo konfliktu nedaleko Pásma Gazy, uvedl web The Times Of Israel

Izraelská armáda vyrazila do tvrdé protiofenzivy a varovala obyvatele sedmi oblastí poblíž Gazy, aby se z místa evakuovali. Hlavně ti, kteří se nacházejí v lokalitách ovládaných Hamásem, na nějž budou útoky cílit. "Všechny úkryty Hamásu proměníme v trosky," vzkázal podle webu Al Jazeera izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

[chooze:article;value:525076]

Výbuchy raket nenechaly nikoho spát ani v noci na neděli. Přesný počet obětí tak prý může být daleko vyšší. Řada Izraelců byla teroristy zajata. V průběhu večera se ale podařilo osvobodit rukojmí ve vesnici Be'eri a ve městě Ofakim. 

Netanjahu také prozradil, že Izrael přeruší dodávky zboží, paliva a elektřiny do Pásma Gazy. Řada aerolinek mezitím zrušila své lety do Izraele. 

Podle mluvčího radikálů stojí za útokem Hamásu také podpora z Íránu, uvedl web BBC. K okamžitému zastavení eskalace konfliktu mimo jiných vyzvala Saúdská Arábie nebo americký ministr zahraničí Antony Blinken

V rámci solidarity s Izraelem se do modrobílé rozzářila Braniborská brána v Berlíně či Empire State Building v New Yorku. 

Kromě vojáků byli v noci v akci i politici. Premiér Netanjahu vystoupil s projevem, kde připravoval obyvatele země na dlouhou a náročnou válku. Kromě něj promluvil i podplukovník Jonathan Conricus. "Chladnokrevně popravili izraelské civilisty v jejich domech a pak pokračovali v odtahování civilistů a vojenského personálu do Gazy," přidal podle BBC podplukovník. 

https://twitter.com/EmpireStateBldg/status/1710786475472703846

Palestinci a Izrael jsou ve válce. Obětí jsou stovky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.