Největší manévry za desítky let. Rusko a Čína demonstrují sílu, tvrdí analytik

Simulace bojových operací jako je ničení strategických cílů a sil potencionálního nepřítele, výsadky námořní pěchoty a obrana objektů a komunikací na moři. To vše vidí svět v podání ruského a čínského námořnictva.

"Je to zásadní demonstrace Ruska a Číny, že si nenechají diktovat od Spojených států a že jsou připraveny případně i k vojenské akci. Je to i snaha o vytváření si většího prostoru, větší mocenské sféry vůči zbytku světa," uvedl bezpečnostní analytik Daniel Koštoval.

Námořní operace se odehrávají na dvou oceánech a třech mořích. Ve Středomoří disponuje Rusko základnou v syrském přístavu Tartús. Do akce se má zapojit na 400 ruských plavidel včetně ponorek, 90 tisíc námořníků, 120 letadel a vrtulníků a sedm tisíc kusů vojenské techniky. K tomu ještě čínské lodě a letadla.  

[chooze:article;value:573483]

"Čína aspiruje na velmoc nebo supervelmoc číslo jedna. Pokud chce skutečně realizovat tuto svoji ambici, tak musí mít schopnost globální projekce síly, a to je možné pouze skrze námořnictvo. Ve Spojených státech se dneska odhaduje, že Čína má 200x větší schopnost stavět lodě a ponorky než Spojené státy," řekl Koštoval.

Putin prý přizval pozorovatele z celkem 15 zemí. O které státy se jedná, ale neupřesnil. "Spojené státy se svými agresivními kroky snaží získat vojenskou převahu, čímž narušují rovnováhu sil v asijsko-pacifickém regionu. Rusko musí být připraveno na jakýkoli vývoj situace," prohlásil ruský prezident.

Rozsáhlé námořní manévry budou podle Moskvy pokračovat až do začátku příštího týdne.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.