Největší písečný ostrov světa změnil název. Kvůli historické křivdě

Téměř 200 let byl největší písečný ostrov světa známý jako Fraser Island. Ostrov ležící u východního pobřeží Austrálie tento název získal poté, co u něj v roce 1836 ztroskotala loď s kapitánem Jamesem Fraserem. Kapitán na ostrově zemřel, jeho žena Eliza ale přežila celých šest týdnů, než byla zachráněna. Ostrov tak nesl jméno právě po ní. 

Fraserová nicméně po své záchraně napsala (nyní již vyvrácený) negativní příběh o svém "zajetí" domorodci, které po ztroskotání nazvala "divochy" a "kanibaly". Její lži se rychle rozšířily, přestože ostatní přeživší její verzi popírali.

Domorodí obyvatelé to považovali za urážku, a pro svůj ostrov proto celou dobu používali původní označení K'gari (vyslovuje se Gurri). A nyní se konečně dočkali oficiálního obnovení jména ostrova K'gari, což v tamním jazyce znamená "ráj". Obyvatelé ostrova uspořádali při této příležitosti oslavu, během níž vyháněli zlé duchy. 

[chooze:article;value:504259]

​V průběhu oslavy pršelo, což podle domorodců dokládalo význam toho dne. Krok k obnovení původního jména ostrova přišel po desetiletí trvající kampani tradičních obyvatel a částečném vítězství v roce 2017, kdy byl ostrovní národní park Great Sandy přejmenován na K'gari, uvedl deník The Guardian.

Od roku 2011 bylo zároveň K'gari uznáváno jako alternativní název. Pojmenování Fraser Island ale bylo nyní zcela zrušeno. Podle předsedkyně organizace Butchulla Aboriginal Gayle Minnieconové tento krok napravuje historickou křivdu.

Premiérka Queenslandu Annastacia Palaszczuková na oslavách uvedla, že je hrdá na to, že "oficiálně přivítala K'gariho doma a obnovila jméno, které po celá ta léta používali tradiční majitelé", uvedl deník News.com.au. "Zatímco tyto kroky nemohou změnit křivdy z minulosti, tak vedou dlouhou cestu k budování budoucnosti, ve které si všichni Queenslanďané váží, důvěřují a respektují jeden druhého," řekla premiérka.

Stále více lidí plánuje dovolenou na Balt nebo k Balatonu. Důvodem jsou nízké ceny (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.