Největší požáry novodobé české historie. České Švýcarsko i výbuch ve Vrběticích

Litvínovská chemička 13. srpna 2015. Výbuch etylenové jednotky tehdy znamenal vůbec nejničivější požár v novodobé historii Česka. Pojišťovna vyčíslila škodu téměř na 13 miliard korun. Hasiči museli evakuovat tisíc lidí, pět z nich se zranilo.

Majetek za zhruba dvě miliardy korun shořel v roce 2002 v Ústí nad Labem ve výrobně pryskyřice. Jen náhodou nikdo nezemřel ani nebyl zraněn.

[chooze:article;value:517811]

Na miliardu byla vyčíslena škoda po požáru z 16. října 2008, kdy lehlo popelem levé křídlo Průmyslového paláce. Musely být nasazeny všechny jednotky pražského hasičského sboru. "Nás překvapila intenzita toho požáru a jeho rychlý rozvoj od okamžiku ohlášení," řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Při explozích v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014 byly v sázce životy desítek profesionálních i dobrovolných hasičů. Tragická událost si vyžádala dva životy. Náklady na likvidaci následků dosáhly miliardy korun.

Požár v hale v Hostivaři z května roku 2018 dostávali hasiči pod kontrolu celých 12 hodin. V tomto případě byla škoda vyčíslena na 45 milionů korun. Pro hasiče to byl jeden z náročnějších požárů, protože tam došlo i k výbuchům uskladněných materiálů a pohonných hmot. Mimo to tam také byly plasty, pryže, gumy nebo dokonce i matrace. Povětrnostní podmínky nebyly nejpříznivější.

[chooze:article;value:517630]

Co do rozsahu byl největší požár v historii Česka zaznamenán loni v Hřensku. Požár Českého Švýcarska způsobil škodu přes 100 milionů korun. "Smrkový porost dobře hoří a dřevo bylo po kůrovcové kalamitě připravené k velkému požáru," řekl mluvčí ústeckých hasičů Lukáš Marvan. Ze žhářství byl obviněn 36letý muž.

Nejtragičtějším požárem na území České republiky byl pak úmyslně založený oheň v panelovém domě v Bohumíně v srpnu 2020, kde zemřelo 11 lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.