Největší revoluce od vynálezu počítačů. Bill Gates ukázal, jak svět změní umělá inteligence

Spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates vydal sedmistránkový dokument o budoucnosti umělé inteligence. Její vývoj je podle něj stejně zásadní, jako "vytvoření mikroprocesoru, osobního počítače, internetu a mobilního telefonu".

V dokumentu s názvem Věk umělé inteligence začal Gates nastiňuje své názory na její budoucnost. Ta se podle něj dotkne zejména tří oblastí – pracovní síly, zdravotnictví a vzdělávání. Ne všude by šlo ale o přímé nahrazení pracovních pozic.

Například v běžném pracovním prostředí by mohla být umělá inteligence využívána jako "digitální osobní asistent", který by přispíval ke zvýšení produktivity zaměstnanců. Takový pomocník by pak údajně mohl pomáhat například s psaním mailů.

[chooze:article;value:455475]

​V oblasti zdravotnictví by umělá inteligence mohla podle vize miliardáře představovat pomoc při vyřizování různých žádostí a poskytovat lékařské rady lidem žijícím v oblastech, kde jsou lékařské služby špatně dostupné.

Právě pro takové oblasti má umělá inteligence podle Gatese, kterého cituje deník Insider, obrovský potenciál. V chudých zemích by totiž mohla pomáhat s navrhováním geneticky upravených semen, které by byly přizpůsobeny tamnímu klimatu.

[chooze:article;value:446412]

​V oblasti vzdělávání by pak umělá inteligence mohla sloužit jako jakýsi odraz vztahu učitele a studentů. Měla by hodnotit, jakým způsobem studenti pochopili výklad vyučujícího a zlepšovat jejich vztahy.

"Abychom z této pozoruhodné nové technologie vytěžili maximum, budeme se muset chránit před riziky a rozšířit výhody mezi co nejvíce lidí," napsal Gates. Právě rizik podle Gatese ale není málo.

V dokumentu totiž Gates přiznal i obavy. Hrozbu podle něj představuje například to, že by lidé mohli umělou inteligenci zneužít. Ve hře je ale i možnost, že by superinteligentní umělá inteligence si mohla sama stanovovat své vlastní cíle. 

Bill Gates a Melina Gatesová jsou oficiálně rozvedeni:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.