Největší ruské bombardování od počátku invaze. Mrtví a zranění jsou po celé Ukrajině

Sirény varující před ruským útokem se v noci na pátek rozezněly po celé Ukrajině. Už od brzkých ranních hodin nálet dronů a raket zaznamenali v hlavním městě Kyjevě, přístavní Oděse, Charkově, ale i Lvově na západě země, informuje web BBC. Večer hlásily úřady celkem 30 obětí a minimálně 150 zraněných. A v noci na sobotu pak pokračování útoku v Chmelnycké oblasti.

"Rusko nás zasáhlo téměř vším, co má ve svém arzenálu," sdělil v pátek na Telegramu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tím, že Rusko vypálilo zhruba 160 raket, bezpilotní letouny, řízené i hypersonické střely. Protiraketová obrana podle něj většinu střel sestřelila, vyjádřil ale soustrast všem rodinám, kteří během rozsáhlého útoku ztratily své blízké. "Útok takového rozsahu jsme hodně dlouho nezažili," sdělil mluvčí ukrajinských vzdušných sil Jurij Ihnat.  

[chooze:article;value:534971]

V Dnipru na východě země po útocích hořelo velké nákupní centrum, píše list Ukrajinska pravda. Jedna z raket tam podle zástupců města zasáhla i dětskou nemocnici, kde je porodnice. Tento útok si vyžádal čtyři mrtvé. Rakety zasáhly i oblast Záporoží, kde zemřeli čtyři lidé. 

Padající trosky podle starosty ukrajinské metropole Vitalije Klička způsobily v Kyjevě požár obytné budovy a skladu. Dodal, že na místě zemřeli tři lidé a 28 lidí bylo zraněno. "Výbuch poškodil i budovu stanice metra Lukjanivska, která funguje jako kryt. Vlaky tu projíždějí bez zastavení," dodal na svém telegramovém účtu. 

Během ostřelování Charkova zemřeli tři lidé, dalších osm utrpělo zranění, uvedl deník Kyiv Independent. "Zaznamenali jsme škody na civilní infrastruktuře města, jako jsou zdravotnická zařízení, sklady a podniky," sdělil předseda charkovské oblastní správy Oleh Syněhubov s tím, že se při útoku zranilo 11 civilistů, z toho někteří vážně. 

Během ruského úderu v pátek ráno vletěla do polského vzdušného prostoru z Ukrajiny ruská řízená střela. Dostala se 40 kilometrů do vnitrozemí a stočila se zpět nad Ukrajinu. Nad Polskem letěla tři minuty. Zřejmě to byla zbloudilá raketa, kterou po celou dobu monitorovala polská protivzdušná obrana. Kvůli napjaté situaci svolal polský prezident Andrzej Duda mimořádné jednání s ministrem obrany a špičkami armády. 

[chooze:article;value:534659]

​​Výbuchy se v noci ozývaly i na západě Ukrajiny, ve Lvově údajně rakety a drony "zasáhly objekt kritické infrastruktury". Řekl to starosta města Andrij Sadovij. Při útoku podle něj zemřel jeden člověk a dalších osm bylo zraněných. Lvov leží zhruba 70 kilometrů od polských hranic. V černomořském přístavním městě Oděsa podle agentury Suspilne začala hořet výšková budova. Na místě zemřeli tři lidé a deset lidí, včetně dvou dětí, bylo zraněno, sdělila armáda. 

Rozsáhlý ruský útok v pátek odsoudil i český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). "Další ruský barbarský útok na Ukrajinu, další důkaz toho, že musíme v podpoře bránící se Ukrajiny vytrvat. Nesmíme dovolit, aby Rusko uspělo se svou zvrácenou imperialistickou invazí," napsal na sociální síti X. 

Ukrajina se potýká s nedostatkem dělostřelecké munice, říká odborník na mezinárodní bezpečnost Michal Smetana:

Ukrajina v noci na pátek zažila zřejmě největší ruský útok od počátku války:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.