Největší strašák pro Evropu. Už ani vlády to nemají ve svých rukou

Uspěchaná doba, tlak na úspěšnou kariéru a špatná dostupnost bydlení. Možná právě to jsou důvody, proč mladí lidé v posledních letech odklání zakládání rodiny na druhou kolej. Vědci, které citoval deník Financial Times, se ale obávají, že by klesající porodnost mohla zapříčinit několik problémů.

Odborníci si tak kladou otázku, jak problém vyřešit. Podle finské demografky Anny Rotkirchové bude zřejmě nutné přehodnotit celé fungování společnosti. "Pokud děláte všechno, co vám radí politici, tak je vám 45 let, sice máte dům a doktorát, ale na dítě už je pozdě. Idealizovaný průběh života je skutečně v rozporu s ženskou reprodukční biologií," upozornila.

Jedním z důvodů poklesu je podle Rotkirchové změna priorit. Její studie naznačují, že děti mnohdy nezapadají do životních plánů mladé generace. "Ve většině společností bylo mít děti základním kamenem dospělosti. Nyní je to něco, co chcete, pokud už máte všechno ostatní. Stává se až kamenem na špičce," říká.

[chooze:article;value:532647]

​Nižší míra porodnosti trápí i Česko. "Po přechodném zvýšení porodnosti v roce 2021 se loni (2022, pozn. red.) živě narodilo meziročně o 12 tisíc dětí méně, a to 99,8 tisíce. Úbytek narozených byl zaznamenáván i v letech 2018 až 2020 a částečně souvisí se změnami věkového složení žen reprodukčního věku," řekla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky Českého statistického úřadu.

Pokles porodnosti zaznamenávají i severské země. Přitom právě Finsko dříve patřilo k zemím s vysokou porodností. Navzdory tomu, že tam ženy dostávají prvotřídní péči, od roku 2010 se tam porodnost snížila téměř o třetinu.

Problém by podle Rotkirchové vyřešilo, kdyby byla na trhu lepší pracovní místa pro matky, dostupnější bydlení a jasné signály, že ti, kteří odejdou na rodičovskou dovolenou, se nesetkají s diskriminací na pracovišti.

Neplodnost trápí v Česku každý pátý pár. Kliniky teď nabízí vyšetření zdarma:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.