Největší výzva pro EU v souvislosti s migračním paktem: Ochrana vnější hranice

Deset právních předpisů, které měly Evropské unii vytrhnout trn z paty při zvládání migrační krize. To je migrační pakt. Jenže experti jsou přísní. Podle nich sedmadvacítka migraci nezvládá ani s ním, ani bez něj.

"Je to nezvládnutá nelegální migrace, která má rostoucí tendence, a Evropa si s ní skutečně neumí poradit. Není schopná ty nově příchozí integrovat," řekl TV Nova bezpečnostní analytik Milan Mikulecký

Proti schváleným migračním pravidlům se bouří politici napříč spektrem. Jedněm vadí systém povinné solidarity, který nazývají převlečené kvóty, podle druhých jsou nehumánní.

[chooze:article;value:555467]

​Nový migrační pakt Evropské unie v tomto týdnu definitivně posvětili ministři členských států. Na nové europoslance tak o něm už žádné hlasování nečeká. "Nebude na europoslancích, aby o tom rozhodli, tu iniciativu mají členské státy. A drtivá většina členských států si přeje reformu migrační politiky, protože je zcela očividné, že ten současný systém nefunguje," sdělil zástupce ředitele institutu Europeum Viktor Daněk.

Experti se shodují na tom, že Evropu může spasit hlavně posílení kontroly na vnějších hranicích Schengenského prostoru. Právě to zajistit bude pro Unii v příštích letech největší výzvou. Zmírnit příliv běženců by prý mohlo i jednání přímo se zeměmi, odkud přichází.

"Nejpočetnější skupinou byli vlastně Ukrajinci. Pravděpodobně následovaní Syřany, Marokánci a Turky. To budou pravděpodobně nejpočetnější skupiny," uvedl expert na migraci z think tanku Wilfried Martens Centre for European Studies Vít Novotný.

Velké kritice čelí také návratová politika Evropské unie u neúspěšných žadatelů o azyl. I kvůli otevřeným hranicím se totiž takové lidi jen velmi zřídka podaří vrátit do země původu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.