Nejvlivnějším europoslancem je Charanzová. SPD v průzkumu propadla

Na špici se v celkovém hodnocení objevují čtyři jména českých europoslanců. "Mezi takové ty nejlepší poslance, když se na to podíváme celkově, patří Dita Charanzová, Dlabajová nebo pan Niedermayer nebo Vondra," zhodnotil hlavní analytik institutu EUROPEUM Vít Havelka.

"Já si toho ocenění velmi vážím. Deset let jsem tady v Bruselu pracovala pro české občany, pro české firmy a jsem ráda, že jsou za mnou vidět konkrétní výsledky," okomentovala europoslankyně Dita Charanzová (za ANO). "Je to po zásluze, protože jsme se zasloužili o to, aby nebyly hned zakázané spalováky," odůvodnil europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Nejvyšší absenci při hlasování na plénu Evropského parlamentu loni ale měla právě Martina Dlabajová zvolená za ANO, následována dnes už bývalým členem SPD Hynkem Blaškem a europoslancem ODS Evženem Tošenovským. Všichni chyběli na zhruba třetině hlasování. "Z některých hlasování jsem se musela omluvit z důvodu vážných zdravotních problémů," vysvětlila Dlabajová.

[chooze:article;value:553718]

​Na druhé straně je pak Pirát Marcel Kolaja a Michaela Šojdrová z KDU-ČSL. Premiantkou v docházce je pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, ta chyběla pouze na jednom hlasování.

Vůbec nejvlivnějším českým politikem v Bruselu byla podle ankety mezi vybranými experty na evropskou politiku nynější místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová. Alexandr Vondra prý zase dokázal nejvíc otvírat evropská témata na domácí půdě. Poslanci zvolení za SPD byli naopak hodnoceni nejhůře, údajně za to může ale jejich politická vyhraněnost vůči EU.

Hlavní témata pro nadcházející pětileté období by podle Institutu pro evropskou politiku měla být vojenská obrana, digitalizace, ale i deglobalizace. "80 % všech solárních panelů, které máme v Evropě, je vyrobených v Číně, takže ten trh je nerovnoměrně rozprostřený. EU, aby ochránila své zájmy a národní průmysly, se bude více uzavírat," okomentovala výzkumnice institutu EUROPEUM Rebeka Hengalová.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.