Nejvyšší čas na revizi plynového kotle. Na podzim bude plno, varují plynaři

Pravidelný servis je podle plynařů základem spolehlivého fungování domácích spotřebičů na plyn. Například plynový kotel lidem radí nechat zkontrolovat alespoň jednou ročně.

"Doporučujeme všem odběratelům, aby prováděli pravidelný servis svých odběrných plynových zařízení, jako jsou kotle, sporáky nebo také domovní rozvody plynu. Taková kontrola přinese nejen jistotu bezpečného provozu plynových zařízení, ale dokáže výrazně prodloužit i jejich životnost," vysvětlil v tiskové zprávě generální ředitel Českého plynárenského svazu Josef Kotrba.

[chooze:article;value:485140]

Čekat s kontrolou a údržbou na poslední chvíli před zahájením topné sezony by se ale lidem nemuselo vyplatit. Plynoservisy totiž vždy na podzim mají velké množství zakázek a prodlužuje se čekací doba. Ideální je proto zajistit si revizi už nyní.

"Termín kontroly doporučujeme domluvit co nejdříve a nedělat ji za pět minut dvanáct, když už bude potřeba topit a kdy může být těžké najít volný termín," upozornil ředitel Technického odboru Českého plynárenského svazu Ivo Kršek.

Podle svazu právě servis plynových spotřebičů dokáže předejít různým nepříjemnostem spojeným se znečištěním hořáků a dalších částí zařízení. Plynaři navíc dokáží odhalit i problémy, které souvisí s nedokonalým spalováním plynu a možným vznikem škodlivých látek, jako je oxid uhelnatý.

"Kontrolu plynových zařízení by měli vždy provádět odborníci. Jsou to lidé, kteří prošli školením od výrobce plynového spotřebiče a jsou kompetentní pro jeho servis a případnou opravu," doplnil Kršek.

Loni se přitom v Česku objevilo několik desítek případů vzniku sulfidu měďného přímo v odběrných plynových zařízeních. Tyto nečistoty se pak mohou tvořit reakcí sulfanu, který je přirozenou složkou zemního plynu, s měděnými částmi kotle nebo domovních rozvodů plynu.

Lidé už loni ve velkém přecházeli na kotle na tuhá paliva. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.