Nejvyšší čas na změnu dodavatele energií, nabádají Čechy odborníci

Velkoobchodní ceny energií klesaly celé první čtvrtletí letošního roku a někteří dodavatelé už to začínají promítat do cen pro spotřebitele.

Některé firmy už obesílají své klienty s novými ceníky. Tento email s dnešním datem dorazil od dodavatele plynu pro pražany a informuje o snížení cen v jednotlivých tarifech. Takový přístup ale nemusí být pravidlem u všech.

"V dnešní situaci by každý zákazník měl minimálně oslovit svého stávajícího dodavatele a zkusit si tam zajistit nové zajímavější nebo lepší podmínky. Určitě bych nedoporučoval zůstat na smlouvě, kde je platná cena vládního stropu," radí Jan Béreš z projektu ušetřeno.cz.

[chooze:article;value:501489]

"Na trhu už se nyní nabízí ceny na rok, s roční fixací, které jsou za velmi slušné ceny, velice nízko pod vládním cenovým stropem. Nicméně i ti zákazníci, kteří neudělají nic, mají smlouvu na dobu neurčitou, nejsou tlačeni, tak si můžou počkat na začátek nové sezóny," řekl ředitel Asociace nezávislých dodavatelů Jiří Gavor.

"Dlouho bych ale neotálel, na podzim se totiž skutečně může stát, že ty ceny zase povyskočí, podle toho, jak bude Evropa schopna naplnit svoje zásobníky na příští zimu," podotkl ekonom Petr Bartoň.

[chooze:article;value:500939]

"Když už nás osloví nějaký konkrétní dodavatel s nějakou konkrétní nabídkou, pak je důležité nenechat se natlačit do první nabídky, nepodepisovat žádnou smlouvu na místě, naopak si ji důkladně přečíst a zeptat se na všechno, co nám není jasné," zdůraznil Jan Hamrník, mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Nemilé překvapení čeká na začátku příštího roku na zákazníky, kteří si ceny zafixovali v dobách, kdy dodavatelé nakupovali za nejvyšší ceny.

"V krajním případě, by se možná i vyplatilo, i přes smluvní závazek, odejít a zaplatit smluvní pokutu, ale to už je samozřejmě ten nejhorší postup," doplnil Gavor.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.