Nejvyšší skiareál v Česku je v Jeseníkách. Lyžovat se tam dá až do dubna

Pokud se rozhodnete lyžovat v Jeseníkách, určitě vyzkoušejte Karlov pod Pradědem. V jednom z největších lyžařských středisek na Moravě nebudete dlouho čekat u lanovky. Na čtyři parkoviště se vejde celkem tisíc aut. Parkování je zadarmo a vleky jsou hned vedle parkoviště. "Máme krásně připravené tratě, ideální podmínky jsou právě teď," lákala ředitelka skiareálu v Karlově Anna Vymazalová.

Na jeden skipas je v Karlově pod Pradědem k dispozici 14 kilometrů propojených sjezdovek všech obtížností. Za jednodenní skipas dospělý zaplatí 760 korun. Pětidenní permanentka je za 2 840 korun. Děti do šesti let jezdí zadarmo. Od 7 do 12 let za 570 korun. Pětidenní skipas stojí 1 995 korun.

"Sjezdové tratě upravujeme každý den rolbou, upravují se v noci," dodala Vymazalová. U sjezdovek jsou půjčovny lyží a veškerého lyžařského vybavení. "Dospělácké komplety máme za 450 korun a dětské jsou o sto korun levnější," řekl štábu zaměstnanec půjčovny.

[chooze:article;value:538931]

Najíst se můžete v několika restauracích v okolí sjezdovek. Za hotovku s nápojem zaplatíte přibližně 150 korun. Dvoulůžkový pokoj se snídaní v docházkové vzdálenosti od sjezdovek vyjde na přibližně 2 800 korun se snídaní.

Do dalšího vyhlášeného lyžařského areálu je to autem z Karlova pod Pradědem pět minut. V Kopřivné v Malé Morávce jsou dvě sjezdovky. Dohromady měří téměř 2,5 kilometru. "Máme areál kompletně vysněžený. Sjezdovky pro rodiny s dětmi jsou široké a bezpečné," řekl vedoucí resortu Libor Petrů.

Pod sjezdovkami je zdarma parkoviště pro 450 aut. V Kopřivné lyžaře na sjezdovku vozí vyhřívaná šestisedačková lanovka. Pro začátečníky je k dispozici také kotva pro dva lyžaře. V Kopřivné si skipas můžete nahrát do mobilu. "Zapnete Bluetooth, vypnete si telefon, dáte si ho do kapsy a už vlastně jezdíte," vysvětlil Petrů.

Za jednodenní permanentku tu dospělý zaplatí 810 korun, pětidenní je za 3 090 korun. I v Kopřivné děti do šesti let lyžují zdarma, od sedmi do osmnácti let za 590 korun. 2 050 korun stojí skipas na pět dnů.

Lyžařské vybavení mají v půjčovně za 550 korun za den pro dospělého, 400 korun pro dítě. Ubytování je hned vedle sjezdovky. Pokoj pro dva dospělé vyjde na přibližně 3 300 korun se snídaní. Cena jídla a nápoje začíná stejně jako v Karlově pod Pradědem na 150 korunách. "Máme v nabídce zhruba deset hotových jídel, dvě polívky, pizzy, grilovaná kuřata," vypočítal vedoucí restaurace Pavel Liták. V Kopřivné vás naučí i lyžovat. Lekce vyjde na 1 090 korun.

Na závěr jsme jeli do lyžařského střediska na nejvyšší hoře Jeseníků. Lyžařský areál Praděd-Ovčárna je nejvýše položeným centrem lyžování v Česku. Vleky jsou ve výšce 1 300 metrů nad mořem.

Auto zaparkujete za 130 korun na den na parkovišti Hvězda pod Pradědem a pak se vydáte pět kilometrů pěšky na Ovčárnu. Můžete jet i autobusem. Zpáteční jízdenka je za stovku. Pokud máte pod Pradědem domluvené ubytování, obsluha vám otevře závoru a nahoru vyjedete autem.

Lyžařské středisko nabízí devět sjezdovek v celkové délce 4,5 kilometru. Až na výjimky jsou poměrně nenáročné. Jednodenní permanentka pro dospělého vyjde na 800 korun. Děti do 12 let jezdí za pětistovku. Pětidenní skipas vyjde na 3 200 korun. Děti lyžují za 1 600 korun.

Dvoulůžkový pokoj stojí přibližně 2 900 korun s polopenzí. Jídlo včetně nápoje je za 250 korun. Nejsilnější stránkou Ovčárny jsou obvykle vynikající přírodní sněhové podmínky. Přestože se v areálu nezasněžuje technickým sněhem, většinou se tu lyžuje až do konce dubna.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.