Nekalé obchodní praktiky. Těmto prodejnám českých řetězců to neprošlo

Celkem šest pokut za nekalé obchodní praktiky ve výši přes 100 tisíc korun rozdaných ČOI se stalo pravomocnými v posledním čtvrtletí loňského roku. Půlku z nich, a rovnou ty nejvyšší pokuty, dostal Penny Market. Jednalo se o částky celkem za 1,7 milionu korun. O pokutách informovala organizace Kverulant.

Tři nejvyšší pokuty pro Penny Market

Největší pokutou ve sledovaném období bylo 600 tisíc za prodej alkoholu mladistvým a za nesprávné účtování cen zákazníků, tedy že se lišila cena na cenovce a u pokladny. Kontrola z července a srpna loňského roku zahrnovala obchody v Plzeňském a Karlovarském kraji. V Sokolově (ulice Boženy Němcové), Klatovech (ulice Domažlická) a v Rokycanech (ulice Plzeňská) odhalila nesprávně účtované ceny. V Toužimi (ulice Plzeňská) a Nejdku (ulice Rooseveltova) zase prodali alkohol nezletilým.

Druhá nejvyšší ze všech pokut ve výši 500 tisíc korun rovněž směřovala za Penny Marketem a opět se týkala rozdílů v cenách a dále pak falešných slev v období mezi lednem a dubnem loňského roku. Kontrolu dělali inspektoři pro Plzeňský a Karlovarský kraj. V prodejnách ve Stodu (ulice Jiráskova), Karlových Varech (ulice Západní), Tachově (ulice Panenská), Domažlicích (Husova třída), Chebu (ulice Riegrova), Aši (ulice Kamenná) a v Plzni (ulice Částkova) se jednalo o nesprávně účtované ceny.

V Toužimi (ulice Plzeňská), Plzni (ulice Lidická a Částkova), Karlových Varech (ulice Západní), Tachově (ulice Panenská), Mariánských Lázních (ulice Chebská), Domažlicích (Husova třída), Chebu (ulice Riegrova), Aši (ulice Kamenná), Rokycanech (ulice Plzeňská) a ve Stříbře (ulice Benešova) šlo o falešné slevy, a to v některých případech i opakovaně.

"V lednu 2023 začala platit novela o ochraně spotřebitele. Novela reagovala na marketingové praktiky prodávajících, které ve spotřebiteli vyvolávaly mylný dojem o slevách z cen výrobků. Typickým příkladem bylo krátkodobé navýšení ceny, z které byla následně vypočítána sleva. V některých případech pak konečná cena zboží po poskytnutí slevy z navýšené ceny mohla být i vyšší, než cena zboží před jejím krátkodobým navýšením a přesně to ČOI zjistila na prodejnách Penny," uvedl Kverulant.

Podle Kverulantových zdrojů jsou rozdíly v cenách na cenovce a u pokladny v případě Panny Marketu "chladně realizovaná praxe". "V regále je úmyslně uvedena cena výrazně nižší než ta zavedená na pokladně. Zákazník si toho při markování obvykle vůbec nevšimne, a pokud ano, tak se mu pokladní omluví, že to špatně zadali do kasy. Zákazník pak může zboží vrátit do regálu, ale mnohdy 'nechce zdržovat', a tak si zboží za neférovou cenu koupí. O tom, že vedení Penny toto ničemné chování samo iniciuje, svědčí i věta, která se v několika rozhodnutích ČOI opakuje: 'taková frekvence porušení povinnosti správného účtování již svědčí o systémových nedostatcích v provozovnách obviněné'," uvedla organizace.

Špatně uvedených slev se týkala i třetí nejvyšší pokuta v daném období, která opět mířila za Penny Marketem. Tu udělil inspektorát ČOI pro Královéhradecký a Pardubický kraj. Kontroly proběhly loni mezi březnem a dubnem v Chlumci nad Cidlinou (Klicperovo náměstí), Holicích (ulice Hradecká), Novém Městě nad Metují (ulice T. G. Masaryka), Přelouči (ulice 28. října), Novém Bydžově (Revoluční třída), Chrudimi (ulice Obce Ležáků), Hořicích (ulice Aloise Jilemnického), Dobrušce (ulice Silnická), Kostelci nad Orlicí (ulice Rudé armády), Vysokém Mýtě (ulice Husova), Pardubicích-Studánce (ulice Jana Zajíce), Ústí nad Orlicí (ulice Letohradská), Třebechovicích pod Orebem (ulice Žižkova), Lanškrounu (ulice Husova), Novém Bydžově (ulice Jana Maláta), Skutči (ulice Bílý kopeček), Hradci Králové (ulice Akademika Bedrny) a Rychnově nad Kněžnou (ulice Štemberkova).

[chooze:article;value:532813]

Penny Market: Odmítáme, že by šlo o systematickou záležitost

TN.cz požádalo Penny Market o vyjádření k pokutám. "V případě zjištění České obchodní inspekce se jedná o jednotlivé případy individuálních pochybení, ke kterým došlo při přeceňování stovek položek zboží na našich prodejnách. Jsme řetězec se zdaleka největším počtem více než 420 prodejen na českém trhu. Našim zákazníkům dlouhodobě nabízíme produkty s nejlepším poměrem ceny a kvality. Zvláště v současné ekonomicky náročné situaci jsou zákazníci mnohem citlivější na cenu a hledají způsoby, jak ušetřit. Proto jim vycházíme vstříc a na každé naší prodejně připravujeme několikrát do týdne speciální cenové nabídky na stovky různých produktů napříč celým sortimentem," vysvětlil mluvčí Penny Marketu Tomáš Kubík.

"Tyto jednotlivé chyby nás mrzí. Pokud zjistíme, že k takovému pochybení došlo, ihned sjednáme nápravu, tedy upravíme cenu produktu a pokud náhodou byla zákazníkovi účtována nesprávná částka, rozdíl v ceně na místě vyrovnáme. Odmítáme ale, že by šlo o systematickou záležitost. Rozsah kontrolních akcí je třeba vnímat i v souvislosti s již zmiňovanou velikostí naší prodejní sítě, která čítá více než 420 prodejen a je tak s odstupem největší v ČR," dodal Kubík.

[chooze:article;value:538621]

Pokuta pro Tesco

Čtvrtá největší pokuta, 350 tisíc korun, mířila za Tescem. Týkala se opakovaného naúčtovaní jedné položky, rozdílů v cenách na cenovce a u pokladny a také falešných slev. Inspektorát pro Jihomoravský a Zlínský kraj kontroloval prodejny loni v březnu a dubnu. V Rosicích u Brna (Palackého náměstí), Uherském Hradišti (Třída Maršála Malinovského), Kroměříži (ulice Velehradská) a ve Vyškově (ulice Brněnská) prodejny nesprávně účtovaly ceny.

V Rosicích u Brna (Palackého náměstí), Uherském Hradišti (Třída Maršála Malinovského), Kroměříži (ulice Velehradská), Brně-Bohunicích (ulice Ntroufalky) a v Holešově-Všetulech (ulice Palackého) odhalili inspektoři falešné slevy.

"Proti pokutě jsme se odvolali. Vzhledem k vysokému počtu našich prodejen po celé republice a velkému rozsahu cenových změn, kdy se neustále snažíme našim zákazníkům nabídnout nejlepší hodnotu, není bohužel vždy možné stoprocentně zabránit jednotlivým pochybením. Nicméně dlouhodobě děláme maximum pro to, abychom podobným problémům předcházeli, a to jak po stránce interních procesů, tak po stránce školení našich zaměstnanců," ujistila mluvčí Tesca Iva Pavlousková.

[chooze:article;value:538050]

Problémy byly i u Lidlu

Pátou nejvyšší pokutu dostal Lidl. Inspektorát pro Královéhradecký a Pardubický kraj kontroloval prodejny v dubnu a květnu loňského roku. "Lidl poblíž pobočky v Poličce umístil u silnice poutač o rozměru 5 x 2 m s nápisem '- 20 % SLEVA NA CELÝ NÁKUP' o velikosti písmen 42 cm. Podstatně menší nápis o velikosti písmen 3 cm v dolní části poutače uváděl: 'AKCE SE NEVZTAHUJE NA TISK, CIGARETY, DÁRKOVÉ KARTY A DÁLE NA POTRAVINY, KRMIVA PRO ZVÍŘATA A DROGERII Z AKTUÁLNĚ PLATNÉHO LETÁKU'," popsala pochybení ČOI. Podobný případ se stal i v pobočce v Jiráskově ulici v Rychnově nad Kněžnou.

Nesprávně účtované ceny odhalili inspektoři v prodejně v Chocni (ulice Záměstí), falešné slevy pak opět v Poličce a v Chocni

Redakce TN.cz požádala Lidl o vyjádření, ten zatím nijak nereagoval. Případnou reakci najdete pak v tomto článku.

[chooze:article;value:542304]

Pokutě se nevyhnul ani Kaufland

Poslední pokutu v daném čtvrtletí dostal Kaufland, a to 145 tisíc korun. Na loňském lednovém kontrolním nákupu účtoval Kaufland v Chebu na Pivovarské ulici inspektorům ČOI zlevněné výrobky za plnou cenu, ti odhalili i falešné slevy. Falešné slevy zjistili kontroloři také v prodejně v Plzni na Sukově ulici.

Původně ČOI udělila pokutu 150 tisíc korun, odvolací instance ji ale snížila na 145 tisíc korun.

"Společnost Kaufland Česká republika v.o.s. systémově postupuje v zákonných mezích tak, aby nedocházelo k porušení práv spotřebitelů. Pokud je nám kontrolním orgánem uložena pokuta, vyhodnocujeme okolnosti každého konkrétního případu.
V případě, že dospějeme k závěru, že je uložená pokuta nepřiměřená, jako tomu bylo i ve Vámi uvedeném případě, podáváme proti rozhodnutí kontrolního orgánu odvolání," uvedl za Kaufland mluvčí Renata Maierl.

Na přelomu roku začaly řetězce se snižováním cen v prodejnách díky nižší SPH. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.