Nekalé praktiky v pražském IKEMu. Policie stíhá bývalého ředitele

Přední čeští kardiochirurgové Pirk i Netuka měli mít podle dokumentů skrytý podíl v podezřelé firmě obchodující s nemocnicí IKEM. Jenže jak se ukázalo, šlo o padělky. Policie kvůli kauze teď stíhá bývalého ředitele nemocnice Michala Stiborka, jeho náměstka Jiřího Malého a vedoucí nemocničního IT Petra Rašku.

Kriminalisté měli tyto dokumenty najít u šéfa nemocničních ajťáků Rašky v různém stadiu rozpracování. Ten tak údajně tyto dokumenty vyrobil na zakázku pro náměstka Malého.

Ředitel nemocnice Stiborek pak s nimi měl jít vydírat Pirka. Zfalšované vyděračské dokumenty měly loni sloužit k Pirkovu usměrnění. Blížil se totiž konkurz na ředitele nemocnice a oba lékaři tehdejšího šéfa IKEMu Stiborka a jeho styl řízení nemocnice otevřeně kritizovali.

[chooze:article;value:525244]

"​Což zároveň Stiborek okomentoval slovy, že pokud svého jednání Pirk okamžitě nezanechá, tak do 14 dnů Malý vše ukáže médiím, a že Pirka sice nezavřou, neboť je to 'promlčené', ale že jej společensky zničí," stojí v policejním usnesení.

"Já i profesor Netuka jsme byli vystaveni obrovskému nátlaku, tak jak je to popsáno v té zprávě. My jsme nic neprovedli a oni nás chtěli zpronevěřit, tak na nás použili tyto metody, které jsem znal jen z detektivek," popsal kardiochirurg Pirk.

Na celou kauzu zfalšovaných dokumentů jsme se chtěli zeptat přímo i exředitele Stiborka. "Já se zfalšovanými dokumenty nic společného nemám," prohlásil.

Policisté mají podle webu Seznam Zprávy také nahrávku, kterou si tajně pořídil lékař Netuka. Stiborek na ní říká, že za ním stojí lidé, kteří "pracují i fyzicky." Což Netuka pochopil jako hrozbu, že se mu může něco stát.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.