Někdejšího filmového magnáta Weinsteina odsoudili za další znásilnění

Sedmdesátiletý Weinstein, producent oscarových trháků jako Pulp Fiction či Zamilovaný Shakespeare, čelil v Los Angeles obvinění čtyř žen, tři obvinění se u soudu nepodařilo prokázat, informovala BBC.

Spoluzakladatel společnosti Miramax se stal hlavním terčem hnutí Me Too před pěti lety, z deliktů ho nařklo na 80 žen, podle kterých zneužíval svého vlivu, když je vylákal na soukromé schůzky a sexuálně napadl.

V prvním z procesů odsoudil soud v New Yorku před dvěma roky Weinsteina ke 23letému trestu odnětí svobody, proti kterému se odvolal.

[chooze:article;value:432318]

​Ve druhém soudním líčení ho nyní porota v Los Angeles uznala vinným z toho, že v roce 2013 vešel bez pozvání do hotelového pokoje italské modelky a herečky, která byla na filmovém festivalu. Tam ji znásilnil, přinutil k orálnímu sexu a dopustil se dalšího sexuálního trestného činu, který nebyl specifikován, uvedla agentura AP.

"Harvey Weinstein tu noc v roce 2013 navždy zničil část mého já. A to už nikdy nedostanu zpět. Trestní řízení bylo brutální a Weinsteinovi právníci mi na svědecké lavici připravili peklo, ale věděla jsem, že to musím dotáhnout do konce. A to jsem udělala," cituje AP prohlášení ženy, která svědčila anonymně.

[chooze:article;value:474182]

​U dalších dvou žen se porota jednomyslně neshodla na Weinsteinově vině. Byla mezi nimi Jennifer Siebel Newsomová, dokumentaristka a manželka kalifornského guvernéra Gavina Newsoma. Čtvrtá ze žen, kterých se proces týkal, se během dvouměsíčního líčení k soudu nedostavila. Důvod odmítla prokuratura sdělit.

Pondělní rozsudek "vinen" Weinsteinovi zasadil podle AP velkou ránu. V New Yorku sice neuspěl s prvním odvoláním, ale případem se ještě bude zabývat tamní nejvyšší soud. Odsouzení v Kalifornii, proti němuž se pravděpodobně také odvolá, znamená, že se na svobodu nedostane ani v případě, že s odvoláním v New Yorku uspěje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.