Několik obcí přijde o lékařku. Nikoho už nenajdeme, bojí se lidé

Zhruba dvoutisícové městečko v západních Čechách Luby má problémy s dostupností lékařské péče. Jediná stávající ordinace praktického lékaře tam totiž končí a obyvatelé se bojí, že nového neseženou.

"Sem na vesnice nikdo nechce," obává se jeden. Nikde jinde je navíc nechtějí vzít. 

"Pro rodiče je to velice komplikovaná záležitost. Od kolegyně z úřadu vím, že minulý týden poté, co se dozvěděla, že odchází praktická lékařka pryč, tak obvolala a uspěla až u osmatřicátého pediatra v Ostrově nad Ohří. Což je z Lubů přibližně 60 kilometrů," sdělil starosta Lubů Vladimír Vorm (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:537339]

Vedení města řeší situaci i s Karlovarským krajem. "S odborem zdravotnictví se snažíme identifikovat možnosti, jak jim pomoci. Jsou to zejména ty naše motivační prostředky, které mohou pomoci atraktivitě té obce. Ať je to pomoc finanční s vybavením ordinace, ať je to motivační příspěvek," řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA).

Pro ordinaci praktického lékaře v obci do 8 000 obyvatel to může být až 800 tisíc korun. Lékařů je ale stále nedostatek.

"V řadě případů se ten stav daří zlepšit, ale je to opravdu otázka spíše let než měsíců," uvedl Kulhánek. Vedení Lubů se snažilo zajistit druhého praktického lékaře poslední čtyři roky. To se mu ale nepodařilo.

"Pokud jsme měli někoho přislíbeného, nakonec nám ho někdo přeplatil a přetáhl někam jinam," poznamenal starosta.

[chooze:article;value:520123]

Kromě ordinace v Lubech působí odcházející lékařka také v Kraslicích. Právě tam si chtěla postavit dům. Nevybrala si ale z nabízených pozemků.

"Po zevrubné analýze majetku města byly nakonec vytipovány dva pozemky, u nichž by ke splnění požadavků došlo, pokud by se změnil územní plán, na čemž se po dohodě s paní doktorkou a za souhlasu celého zastupitelstva bez odkladu začalo pracovat," sdělil starosta Kraslic Jan Šimek (Naše Kraslice).

Pozemky měly být k dispozici v létě, lékařka se ale nakonec rozhodla pro jinou lokalitu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.