Některá depa dopravců jsou pro útočníky snadný cíl, zjistili reportéři TV Nova

V garážích Klíčov v Praze se podle policie v minulém týdnu odehrál teroristický útok, který má na svědomí 26letý Kolumbijec. Měl se pokusit zapálit několik autobusů. Reportéři TV Nova se proto rozhodli prověřit zabezpečení dalších podobných areálů.

Nejdříve vyrazili do depa pražského metra na Zličíně. Areál byl chráněn ostnatým drátem a nechyběla ani cedule s nápisem "objekt je střežen psy". Jenže o pár metrů dál už byly nedostatky. V plotě vězela velká díra.

Blíže depu je ale několik dalších plotů za sebou a další bezpečnostní prvky. "Ostrahu zázemí dopravního podniku, jako například depa, vozovny a garáže, chceme nadále posilovat," tvrdí pak mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Aneta Řehková.

[chooze:article;value:560174]

Odstavné vlakové nádraží na jihu Prahy pak chrání ostnaté dráty nebo kamery. I tam ale dále od vchodu najdete v oplocení několik děr, kterými se dá projít. Do některých vedou dokonce i vyšlapané cestičky.

Reportéři zkoušeli zabezpečení také mimo Prahu. Dostat se do areálu českobudějovického dopravního podniku ale nebylo vůbec jednoduché. Kromě železného plotu tam jsou všude kamery a také vrátný, který je neustále ve střehu.

[chooze:article;value:559766]

Naopak do vlakového depa v Přerově se reportérům podařilo vjet autem. U vrátnice je nikdo nevyrušil a bez problému se dostali i k odstavenému vlaku. Teprve až poté přišla na místo ochranka a po chvíli přijela také policie. Až k vlakům se reportérům podařilo dostat také v Ústí nad Labem.

"Není samozřejmě možné, aby u každého vagónu stála 24 hodin nějaká ostraha. Když se někdo dostane přes plot, neznamená to, že ho v tom areálu někdo nezachytí, že není na kameře. Zároveň, před každým vypravením vlaku dochází ke kontrole, ať už strojvedoucím, nebo vlakovou četou," tvrdí ale mluvčí Českých drah Filip Medelský s tím, že České dráhy plánují na některých místech nahradit oplocení betonovou zdí o výšce až dva a půl metru.

[chooze:article;value:560246]

"Zaměřujeme se na ochranu klíčové infrastruktury, která by mohla být potenciálně ohrožena. Je tam větší výskyt policistů. Zvýšili jsme policejní opatření v rámci prvního stupně ohrožení terorismem, přehodnocujeme i ty další stupně. Na podzim dle pověření vlády předložím revizi těch stupňů terorismu vládě, abychom to posoudili," vyjmenoval pak aktivní opatření ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Přiznal ale, že jsou nutná zlepšení. "Tohle určitě budu komunikovat s panem ministrem dopravy. Není možné, aby policie byla u každého plotu, ale je potřeba, aby si provozovatelé takových zařízení hleděli bezpečnosti," prohlásil. "Budeme apelovat na to, aby ty bezpečnostní standardy byly všude stejné a na vysoké úrovni," dodal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.