Některá města ohňostroj na silvestra zachovají. Navzdory doporučení ministra

Pro některá města a obce je novoroční ohňostroj každoroční tradicí. Podle ministra Víta Rakušana ale letos není používání zábavní pyrotechniky po tragických událostech v posledních týdnech vhodné.

"Byla to žádost, prosba na starosty, aby zvážili, zda v letošním roce ve stínu událostí, které se staly minulý čtvrtek, je rozumné používat pyrotechniku, mít nějaké bujaré ohňostroje při oslavách příchodu nového roku," řekl ve čtvrtek Rakušan.

Třeba v Náchodě přerušil tradici novoročního ohňostroje jen covid. Letos se ale město rozhodlo uposlechnout výzvu ministra. "V tuhle chvíli skutečně není dobrá nálada ve společnosti, a jestli je tohle tím nejmenším způsobem, jak můžeme zamezit bezpečnostnímu riziku, tak proč ten ohňostroj nezrušit?" informovala mluvčí Náchoda Nina Adlof.

[chooze:article;value:534807]

​Ohňostroj letos zrušili také ve Strakonicích, v Karviné a dalších městech. "Primátor Pardubic požádal starosty městských obvodů, které jsou v tomto samostatné, aby v případě, že nějakou takovou aktivitu plánují, tak aby její konání přehodnotili," sdělil mluvčí Pardubic Radim Jelínek.

"Byli jsme asi první z měst, které toto rozhodnutí oznámilo, byť už jsme o něm vlastně jednali bezprostředně po těch událostech v Praze," připojil se olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO). A třeba Brno zrušilo novoroční ohňostroje už v roce 2017 a v tradici bude pokračovat i letos.

Odpalovat se bude naopak v Ústí nad Labem, Kladně nebo v Jihlavě. Například ve Zlíně se rozhodlo vedení města novoroční tradici v podobě ohňostroje zachovat. "My na základě inspirace ze zahraničí vnímáme, že ať už to jsou aktivisté, nebo současné tragické události, má se na ně vztahovat minimální mediální prostor a minimálně na ně poukazovat," tvrdí primátor Zlína Jiří Korec (ANO).

[chooze:article;value:534371]

​"Oběti jsme v Plzni veřejně uctili. Novoroční ohňostroj jsme se ale rozhodli nerušit. Jsme přesvědčení, že bychom tím nahrávali jen šílencům, kteří takové činy páchají, protože šíření strachu a blbé nálady je přesně to, co chtějí," řekl starosta městského obvodu Plzeň 3 David Procházka (ANO).

Novoroční ohňostroj neplánují rušit ani některé městské části v Praze-východ, včetně Klánovic. Odpalovat se má v Běchovicích, což je zhruba pět kilometrů od místa tragédie, při které vrah zastřelil muže a dvouměsíční miminko.

Hlavní město zrušilo ohňostroj už v roce 2019. Obecný zákaz používání zábavní pyrotechniky platí v historickém centru, kolem Vltavy, v parcích, ale například i v blízkosti nemocnic.  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.