Některá města oznámila zdražování MHD. Výhodné je platit elektronicky

[chooze:gallery;value:33918]

​Ceny jízdného se v ostravském dopravním podniku změní již od 10. prosince. Změny se dotknou krátkodobých i dlouhodobých jízdenek. Cestující čeká i novinka v podobě desetiminutové nepřestupní krátkodobé jízdenky.

V moravskoslezské metropoli cena u nepřestupní krátkodobé jízdenky vzroste z 25 na 30 korun a nově bude umožněn bezplatný přestup po dobu šedesáti minut místo původních 45. Desetiminutová nepřestupní krátkodobá jízdenka v nezlevněné variantě bude za cenu 23 korun. Pro její aktivaci musí cestující "pípnout" kartou nejen při nástupu, ale i při výstupu z vozidla městské hromadné dopravy (MHD). Cena dlouhodobých jízdenek vzroste v průměru o 10 procent.

[chooze:article;value:503518]

​​"Původní čtyři tarifní zóny, tedy dnešní celá Ostrava, stály na 30 dní 459 korun a na rok 4 359 korun. Nově vyjde měsíční jízdné v e-shopu místo 500 na 550 korun, roční místo 4 000 na 4 400 korun," uvádí Daniel Morys, předseda představenstva a generální ředitel ostravského dopravního podniku. Kompletní ceník jízdného pro moravskoslezskou metropoli je k dispozici na webu dopravce.

Plzeň

V Plzni se bude zdražovat jízdné od 1. ledna. Průměrně se tarif navýší o 11 procent. Výrazněji, o 16 až 20 procent, stoupne cena jednorázových jízdenek, naopak u celoročního předplatného bude míra zdražení jen 7,5 procenta. Například u celoročního předplatného se zvýší od příštího roku cena z 4 252 korun na 4 574 korun. Půlroční bude stát místo dosavadních 2 460 korun nově 2 646 korun, celý přehled je k dispozici zde.

Liberec a Jablonec nad Nisou

Také společný Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou plánuje od příštího roku mimo jiné kvůli rostoucím nákladům a zvýšení DPH na 12 % úpravu cen jízdného. Změnu chystá u jednorázové jízdenky i v případě předplatného za kupony.

Jako základní jízdné bude nově nastavena elektronická jízdenka. Základní papírová i elektronická jízdenka pro dospělého nyní stojí 24 korun, nově bude elektronická jízdenka MHD stát 28 korun a papírová 34 korun.

"Po letech, kdy jsme elektronické jízdné pouze zvýhodňovali, ho nyní nastavujeme jako základní, takže naopak papírové jízdné znevýhodňujeme," vysvětluje Jiří Šolc, náměstek primátora Liberce.

[chooze:article;value:522661]

​Česká Lípa

Změny se rovněž týkají některých bývalých okresních měst. Od ledna proto zdraží například jízdné v České Lípě. Platnost jednotlivé přestupní jízdenky bude 75 minut místo současných šedesáti. Nárok na MHD v České Lípě zdarma budou mít nově držitelé zlaté medaile Jana Jánského za 40 a více bezpříspěvkových odběrů krve.

Českolipští si za jízdné placené v hotovosti připlatí 25 procent, u jednotlivých jízdenek zaplacených bezhotovostně se zdraží o téměř 70 procent. I nadále však platí, že za jízdenku zaplacenou bezhotovostním způsobem zaplatí cestující méně než za jízdenku placenou v hotovosti. Za tu přestupní tak od ledna cestující zaplatí 25 korun místo současných 20 korun při platbě v hotovosti a při bezhotovostní platbě zaplatí za stejnou jízdenku od ledna vydají 20 korun, zatímco dosud to bylo korun 12. Třicetidenní a celoroční jízdenky se pak zdraží pouze o 11 procent.

[chooze:article;value:523396]

​České Budějovice

Ve všech městech se ale ceny měnit nebudou. To platí například pro České Budějovice. "U nás budou stále platné aktuální ceny. Vzhledem k široké nabídce tarifů a jejích kategorií, doporučuji náš webový ceník," říká pro TN.cz mluvčí Dopravního podniku města České Budějovice Barbora Fišer.

Jihlava

I navzdory složité ekonomické situaci nebude zdražovat Dopravní podnik města Jihlavy. "Město se snaží podporovat přepravu ekologickým a udržitelným způsobem a podporuje především seniory a mladé rodiny s dětmi. Proto zlevníme jízdné dětem, školákům a studentům až do 26let a senioři nad 75 let budou mít dopravu zcela zdarma. Už nyní jezdí senioři 65+ za 365 korun ročně, tedy za jednu korunu denně," říká vedoucí tiskového oddělení jihlavského magistrátu Radovan Daněk.

"Od ledna také začne platit vzájemné uznávání jízdenek mezi krajem dotovanou Veřejnou dopravou Vysočiny a městskou hromadnou dopravou, na kterou přispívá statutární město Jihlava. Cestujícím se tak zlepší komfort i možnosti cestování," dodává pro TN.cz Daněk.

Teplice čekají změny v MHD. Od ledna tu bude působit nový dopravní podnik (20/11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.