Některá ministerstva slaví. Ze státního rozpočtu si ukrojí větší kus než letos

S částkou 17,5 miliardy korun by mělo příští rok hospodařit ministerstvo zdravotnictví. To je o 6 miliard víc než letos. A právě část těchto peněz by měla jít hlavně na projekty z Národního plánu obnovy.

"Další navýšení se týká 500 milionů na podporu rezidenčních míst v rámci specializačního vzdělávání lékařů v nedostatkových oborech. Více než 130 milionů také půjde na vědu a výzkum ve zdravotnictví a 50 milionů na navýšení platů na hygienách a Státním zdravotním ústavu," řekl mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob.

I u dalších resortů půjde část financí na navýšení platů jde třeba o ministerstvo školství nebo vnitra víc peněz totiž mají dostat například učitelé nebo hasiči.

[chooze:article;value:571540]

​S téměř 36 miliardami korun by měl v příštím roce hospodařit resort dopravy. Ministr Martin Kupka (ODS) chce peníze použít hlavně na rozšíření dálniční sítě. Začít stavět se má například úsek dálnice D11 mezi městy Jaroměř a Trutnov nebo část D35 mezi Opatovcem a Mohelnicí.

Ministr Kupka chce ale vyjednat ještě vyšší částku pro svůj resort. "Půjde to zejména do dálniční infrastruktury, do silnic 1. třídy, na budování obchvatů, ale také na železnice, rekonstruujeme například nádraží na Smíchově nebo nádraží v Brně," uvedl Kupka.

​To ministerstvo práce a sociálních věcí si polepší o více než 40 miliard korun. Část peněz poputuje na sociální dávky hlavně na důchody, které se mají opět zvedat, a na příspěvky na péči.

A úspěch při vyjednávání rozpočtu na příští rok slaví i ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek (TOP 09), který je ve funkci zatím jen několik měsíců. "Jde to hlavně do institucionální podpory, aby vědci měli podmínky, které jsou pro ně vhodné. Zbytek jde do účelové podpory, což jsou ty konkrétní programy," upřesnil ministr Ženíšek

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) má jít v tomto rozpočtu historicky nejvíc peněz na investice.

Podle Lenky Zlámalové má rozpočet jiné problémy, než jsou malé výdaje:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.