Některá ministerstva špatně rozdělovala dotace, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad

Hasičský záchranný sbor získal z Evropského fondu pro regionální rozvoj za poslední čtyři roky na novou techniku téměř 1,7 miliardy korun. Zato policie nedostala vůbec nic. O peníze přitom žádala. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ale přišla žádost pozdě.

Zatímco hasiči uspěli se 171 žádostmi, díky kterým získali na techniku téměř 1,7 miliardy, policie podávala žádostí pouze deset. Chtěla 170 milionů. Peníze měly jít na termovize, terénní auta, mikrobusy či zázemí pro psy. Jenže z toho nebylo nic. "Když byla podána žádost, tak se ukázalo, že to bylo pozdě a že alokované finance už byly rozebrány," vysvětlila mluvčí NKÚ Hana Kadečková.  

"Kdo za to může? Bylo to ministerstvo vnitra a policie. Já sám jsem přesvědčen, že by někdo měl vyvodit osobní odpovědnost," myslí si bývalý děkan policejní akademie David Zámek.

[chooze:article;value:498873]

"Je fakt, že nastavení pravidel a čerpání těch prostředků nebylo úplně ideální," přiznal mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. Ministerstvo ale jedním dechem dodává, že se žádné peníze neztratily. Jen je využila jiná složka IZS. Navíc prý hospodárně. 

Podle NKÚ chybovalo při rozdělování dotací i ministerstvo pro místní rozvoj. Prý mimo jiné nastavilo cíle podpory bez znalosti potřeb složek záchranného systému. Exministryně to odmítá s tím, že projekty připravovalo samo vnitro. "My jsme skutečně jen sledovali ty cíle projektů, zda naplňují ty výzvy," tvrdí bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Podle vnitra se na policii dostane v příštích programech. Poměr pro získání nových dotací má být nastaven na 60 ku 40 procentům v její prospěch.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.