Některé lékárny slíbený penicilin ještě nedostaly. Navíc chybí dětské sirupy

Dlouho očekávaná dodávka penicilinu dorazila například do rodinné lékárny v Ostrově na Karlovarsku. K překvapení tamních lékárníků ale v mnohem menším množství, než doufali.

"Dnes teda přišla slibovaná zásilka, ovšem ne těch dvacet, co jsme měli podle propočtu ministerstva dostat, ale přišlo zase jenom pět kusů," prohlásil vedoucí lékárny v Ostrově Petr Szönyi.

I v lékárně v Bílovci měli štěstí, penicilin jim v úterý také dovezli. Ani tentokrát to ale nebylo ve slibovaném počtu.

[chooze:article;value:524869]

"Dostali jsme pět balení penicilinu, což je zásoba na několik dnů. To je na léčbu pěti pacientů. To nás do konce roku určitě nezachrání," poznamenal vedoucí lékárny Štěstí v Bílovci Jiří Palička.

Do lékáren v Ústí nad Labem sice penicilinová antibiotika dorazila, ale v různém množství. Slíbených 20 balení se v některých lékárnách nedočkali.

"Na lékárnu dorazilo dvacet kusů penicilinu, na ostatní lékárny je to asi deset až patnáct kusů. Vždy to ale odpovídá té měsíční zásobě, tomu měsíčnímu výdeji," sdělila vedoucí lékárnice a odborná zástupkyně sítě lékáren Petra Průšová.

Nemocniční lékárny v Karlovarském kraji slibovanou dodávku dostaly. Nově si ale pacienti za balení penicilinu připlatí.

[chooze:article;value:524070]

"Vzhledem k tomu, že pojišťovna zachovala původní úhradu, tak to teď prakticky znamená, že pacient bude muset doplatit rozdíl mezi tou cenou a cenou úhrady, takže je doplatek vyšší asi o sto korun," uvedla vedoucí lékárnice v Karlovarské krajské nemocnici Iva Tomisová.

Původní doplatek činil nejvýš 20 korun. Problém je navíc stále s dětskými sirupy a chybí i některé peniciliny v injekcích.

"Co se týče dětského penicilinu v suspenzi, tam je problém, protože tady máme poslední peniciliny, ospen sirupy, které jsme dostali někdy tuším v srpnu, a máme posledních šest balení. Ač objednáváme, nedostáváme. Máme poměrně velkou zásobu ostatních sirupů, ale to jsou širokospektrá antibiotika," upozornila Tomisová. Ta podle lékárníků nejsou pro děti příliš vhodná.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.