Některé mince mohou mít obrovskou cenu. Podívejte se, jestli je máte doma

[chooze:gallery;value:34436]

Každý z nás to zná. Po návratu z dovolené z Itálie nebo Španělska najdeme v peněžence hrst jedno nebo dvoueurových mincí. Doma je hodíme do nejspodnějšího šuplíku a možná si na ně vzpomeneme zase před další dovolenou, případně služební cestou. Ovšem pozor, mezi mincemi by se mohl ukrývat menší poklad.

Podle informací Evropské centrální banky (ECB) každá země unie, kde se platí eurem, může jednou za rok vydat dvě pamětní mince v nominální hodnotě 2 eur. Ty mají stejné znaky, vlastnosti i stejnou společnou stranu jako běžné dvoueurové mince. Liší se jen motivem na národní straně.

[chooze:article;value:526892]

Těmito mincemi se běžně platí v obchodech nebo restauracích. Může se tedy snadno stát, že taková pamětní mince, za kterou jste si koupili rychlé občerstvení nebo kávu, má ve skutečnosti mnohem větší cenu.

Většina těchto mincí připomíná výročí historické událostí nebo upozorňuje na soudobé události kulturního významu. První oběžnou pamětní minci v hodnotě dvou eur vydalo Řecko na oslavu olympijských her v Aténách v roce 2004.

Jednou z takových může být monacká dvojeurová mince Grace Kelly z roku 2007, která byla vyražena na počest monacké kněžny. Do roku 2014 byla vůbec nejdražší pamětní dvoueurovkou. Dnes se její hodnota pohybuje kolem 5 000 eur (necelých 125 tisíc korun).

Českem se šíří padělané mince. Ověřte si, jestli je nemáte v peněžence (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.