Některé pokrmy podruhé neohřívejte, říká expertka. Riskujete zdravotní obtíže

Pokud nechcete riskovat otravu a zažívací obtíže, měli byste se vyvarovat některých chyb při přípravě jídla, které vám například zbylo z předchozího dne. Britskému deníku Daily Mail dietoložka Kim Lindsayová prozradila čtyři potraviny, u kterých je velmi riskantní je znovu ohřívat. První z nich je rýže, která může obsahovat bakterii Bacillus cereus. 

"Je odolná vůči teplu, takže i když jídlo ohřejete, stále může obsahovat nebezpečné patogeny," varuje Lindsayová. Mezi příznaky infekce patří zvracení, průjem a křeče v břiše. Doplňuje ale, že toto riziko nesou i jakékoliv obilniny, pokud jsou nesprávně skladované. Ohřívat v mikrovlnce již uvařenou rýži nedoporučuje ani spotřebitelská organizace dTest, a to právě s ohledem na zdraví. 

[chooze:article;value:383906]

​Lindsayová dále jmenuje vajíčka. U těch hrozí nebezpečí ale zejména v případě špatného skladování. Jídlo s vejci by podle ní nikdy nemělo být mimo lednici déle než dvě hodiny. O teplém letním dni se doba zkracuje na hodinu. V opačném případě hrozí množení salmonely, která může způsobit vážnou otravu. 

Ohřívání v mikrovlnné troubě zcela nevylučuje, vyzývá ale k opatrnosti. "Potíž s mikrovlnkou je, že ohřívá nerovnoměrně. Někdy je jídlo na okrajích horké a uprostřed studené, nebo naopak," vysvětluje. Doporučuje proto pokrm pravidelně promíchat, aby se prohřál celý. 

Zvýšené riziko při ohřívání nesou také brambory. I v jejich případě problém nastává hlavně tehdy, pokud je jídlo vystavené pokojové teplotě déle než dvě hodiny. Dochází pak k množení bakterie Clostridium botulinum, která způsobuje botulismus, tedy závažnou intoxikaci postihující nervový systém. Riziko je vyšší také v případě ohřívání brambor v alobalu. 

[chooze:article;value:448843]

​Jako poslední rizikovou potravinu Lindsayová zmiňuje špenát. Listová zelenina podle ní obecně obsahuje dusičitany, které mohou mít karcinogenní účinky, pokud se zahřejí. Pokud navíc špenát není dostatečně tepelně upravený, může na něm stále přežívat bakterie Listeria, která způsobuje listeriózu.

Obecně platí, že pokud si koupíte už připravený salát v obchodě, hrozí nákaza touto bakterií, varuje odbornice. Naopak vyvrátila mýtus o nebezpečí ohřívání kuřete, ryb či mléka v mikrovlnce. Za rizikové potraviny je v tomto ohledu nepovažuje. 

Honí vás mlsná? Tuto laskominu připravíte v mikrovlnce za pár minut:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.