Některé strany i odborníci volají po vyšší dani z příjmu. Chtějí i progresivní zdanění

Think-tank IDEA ve spolupráci s výzkumnou organizací PAQ Research přinesl dvě varianty na úpravu zdanění zaměstnanců. První by měla přinést 32 miliard korun a druhá 59 miliard. Srovnává ji s aktuálním návrhem Starostů a nezávislých a také s tím, jak by změna vypadala, pokud by se zdanění vrátilo do roku 2020.

Návrhy na zdanění práce

typ návrhu základní sazba daně daňová progrese slevy na poplatníka a další přínos do rozpočtu
návrat do roku 2020 20 % menší sleva na poplatníka 122 mld. Kč
návrh STAN 17 % progrese u velmi vysokých příjmů zvýšení slevy na poplatníka 32 mld. Kč
vyvážená varianta IDEA + PAQ 15 % progrese od průměrných příjmů zvýšení slevy na poplatníka, rušení selektivně čerpatelných slev a odčitatelných položek 32 mld. Kč
realistická varianta IDEA + PAQ 17 % progrese od středních (mediánových) příjmů zvýšení slevy na poplatníka, rušení selektivně čerpatelných slev a odčitatelných položek 59 mld. Kč
zdroj: PAQ Research / IDEA / TN.cz

Návrh STAN podle PAQ Research uchovává nízké zdanění pětiny zaměstnanců s nejnižšími příjmy, následně počítá s pozvolnou progresí. Vytváří kvůli tomu omezené příjmy.

"Tento návrh reflektuje jeden z nedostatků českého daňového systému, kterým je relativně velké zatížení nízkopříjmových. Progrese ale začíná až u vysoce nadprůměrných příjmů, takže nevede k vysokému nárůstu výběru," řekl ekonom Michal Šoltés, výzkumný pracovník think-tanku IDEA při vysoké škole CERGE-EI.

Výhodou vyvážené varianty IDEA + PAQ je podle PAQ Research to, že spodních 80 % zaměstnanců má nižší sazby než u návrhu STAN. Celkový výběr je kompenzován vyšší sazbou horní pětiny.

"Variantu nazýváme vyváženou. Podle našich odhadů lze v danění 'neřestí', majetkovými a korporátními daněmi a vyrovnáním zvýhodnění OSVČ vybrat až 115 miliard Kč. Český daňový systém by pak byl určitě vyváženější. Naše varianta navíc proti návrhu STAN ještě snižuje zdanění lidí s nejnižšími příjmy a nepostihuje spodních 60 %. Tím vytváří prostor pro další zmíněné daně a úspory, protože i na tyto skupiny by částečně dopadly," vysvětlil spoluautor návrhů a sociolog Daniel Prokop z PAQ Research.

Realistická varianta IDEA + PAQ si bere za cíl vrátit zatížení nejvyšší příjmové pětiny zaměstnanců téměř na rok 2020, nezvyšuje však zatížení nejchudších zaměstnanců. U středních příjmových skupin výběr navyšuje, stále by ale platily méně než před rokem 2020.

"Není úplně reálné rychle zreformovat všechny ostatní daně. Klíčové úspory navíc spočívají v dlouhodobých reformách. Navýšení příjmů ze zdanění zaměstnanců o zhruba 60 miliard KČ – a doplnění podobné či vyšší částky z ostatních zdrojů – je proto realistickým řešením v rukou vlády. Jde to udělat tak, že se navýšení takřka nedotkne nízko a středně příjmových," objasnil Šoltés.

[chooze:article;value:501141]

Daňová progrese je demotivační, zní kritika

Návrhy IDEA a PAQ Research okomentoval analytik finančních trhů Jiří Cihlář ze společnosti Next Finance: "S řadou těchto návrhů nesouhlasíme. V případě zdanění zaměstnanců totiž má jít u popsaných variant ke zvýšení daňové progrese, což má obecně demotivační charakter. Pochválit se dá snad jen to, že ani jedna z navržených variant nezvyšuje efektivní sazbu daní a odvodů na úroveň roku 2020."

"Na druhé straně realistická varianta IDEA + PAQ slibuje výběr necelých 60 miliard Kč, ale za situace, kdy se efektivní sazba daně přibližuje na méně než jeden procentní bod k efektivní sazbě z roku 2020. To v překladu znamená, že by se zdanění práce prakticky vrátilo o 3 roky zpět jen s malou výhodou toho, že by se proti současnému stavu nezvyšovalo zatížení nejchudších zaměstnanců. To podle nás není cesta k tomu, abychom tu měli dlouhodobě nízké, ale hlavně stabilní daňové prostředí," dodal Cihlář.

Cihlář také podotknul, že v případě zvýšení majetkových daní by návrh v podstatě torpédoval snahu rodin o zajištění na důchod: "Řada lidí si pořídí menší byt právě jako investici, ze které by chtěla žít v důchodu. Vlastně se jedná o tolik vítaný soukromý pilíř spoření na důchod. Navíc tuto nemovitost rodina zakoupila za již jednou zdaněné peníze."

[chooze:poll;value:397b03eabed04fa74a1b8540f3070e687aa3b749;layout:tn_nova]

Jak si zdanění příjmů představuji sněmovní strany

Redakce TN.cz také oslovila sněmovní strany s tím, jak si daňové zatížení práce představují do budoucna. ODS a TOP 09 možnosti odpovídat nevyužily.

Vyjádření vládních stran

STAN

STAN vstupuje do jednání o konsolidaci veřejných financí s tím, že problém je velmi vážný a na jeho řešení se musejí podílet všechny složky společnosti – stát (úsporami), firmy i občané, (zaměstnanci, živnostníci)... Pokud jde konkrétně o zdanění zaměstnanců, daně z příjmu fyzických osob by se podle nás měly mírně zvýšit, a to s určitou progresí (tedy vyšší navýšení u příjmů nad 160 tisíc měsíčně). U lidí s nejnižšími příjmy by díky zvýšení slevy na poplatníka o 4 500 Kč nadále platilo, že nebudou odvádět prakticky žádnou daň z příjmu.
Důvodem námi navrhovaných opatření je to, že v důsledku zrušení superhrubé mzdy přišel stát o příjmy ve výši přes 100 miliard ročně a tento výpadek nebyl nikdy ničím nahrazen, přičemž "služby", které stát poskytuje občanům, zůstaly stejné. Takový stav je neudržitelný.

KDU-ČSL
odpovídal poslanec Michael Kohajda

Jako lidovci trváme na tom, že konsolidace veřejných financí nesmí dopadnout na rodiče s malými dětmi a další ohrožené skupiny. Zároveň ale prosazujeme rozpočtovou zodpovědnost. Proto navrhujeme zavedení progresivního zdanění bohatých, které je naprosto běžné ve vyspělých evropských zemích. Zvýšení sazeb je možné kompenzovat nárůstem slevy na poplatníka a na dítě, což pomůže právě pracujícím rodičům.

Piráti
odpovídal předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek

Piráti nejsou pro vyšší zdanění práce, protože chceme, aby byli lidi motivovaní pracovat. Na prvním místě jsou v naší reformě úspory ve fungování státu a digitalizace. Pravda je ale taková, že bez nových zdrojů se neobejdeme. Při nastavení daní nejde jen o to peníze snadno vybrat, ale i zvýhodnit, co je pro společnost přínosné, třeba spotřeba zeleniny a ovoce, a naopak zatížit, co společnost zatěžuje. Práce přínosná bezesporu je a navíc už máme jedno z nejvyšších zatížení práce v Evropě. Peníze je třeba nechat v peněženkách lidí. Naopak jsme pro vyšší zdanění těžby našeho národního nerostného bohatství, indexaci daní u alkoholu a cigaret. Ale nesmíme hlavně zapomínat na systémové změny, například umožnit více lidem návrat na trh práce, ať už rodičům s malými dětmi či lidem v dluhových pastech. To by přineslo desítky miliard ročně.

Názory opozice

SPD
odpovídala poslankyně Lucie Šafránková

Co se týče zdanění zaměstnanců, zcela odmítáme jeho zvyšování. A to jak přímé, což představuje zvýšení sazby daně nebo změna základu pro výpočet daně zpět na tzv. superhrubou mzdu. V obou případech jsme jednoznačně proti.
A jsme i proti nepřímému, skrytému, ale jednoznačnému zvyšování daní, k čemuž by vedly vládní návrhy na rušení některých daňových slev, např. slevny na manželku či manžela v domácnosti, tzv. školkovného, slevy pro pracující studenty, daňových zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů atd.
Dle návrhu SPD se má naopak zdanění zaměstnanců (i živnostníků) snížit – já osobně jsem už předložila za SPD návrhy na změnu zákona o daních z příjmu, kterými by se zvýšily sleva na dani na poplatníka, manželku, manžela, pracující studenty a invalidy a razantně by se zvýšila daňová zvýhodnění na děti, což by vedlo k žádoucí podpoře porodnosti v pracujících rodinách, aby se pracující manželé nebáli mít třetí či čtvrté dítě. A dále jsem navrhla, aby bylo možné překlopení daňové slevy, když je vyšší než daň z příjmu, do tzv. daňového bonusu, což je vratka daně. To nyní v režimu slev na dani nefunguje (u daňových zvýhodnění na děti ano) a poškozuje to nízkopříjmové zaměstnance, kteří tak nemohou profitovat ze zvýšení slev na dani.

ANO
odpovídala předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová

Hnutí ANO prosadilo snížení zdanění zaměstnanců s účinností od ledna 2021, protože dlouhodobě patřilo k absolutně nejvyšším ze zemí OECD. Současný stav z tohoto důvodu považujeme za přiměřený, tím spíše v době vysoké inflace a technické recese.

[chooze:poll;value:7d5a664d7d297453a6d7519c89e1fb974dab55d6;layout:tn_nova]

​Podívejte se na dubnovou reportáž o plánovaném navýšení daní z alkoholu, tabáku a hazardu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.