Někteří lidé odvolí už ve středu. Otevřou se speciální místa pro lidi v karanténě

Speciální volební stanoviště pro ty, co kvůli covidu-19 musí být v izolaci, jsou zřizovány v každém okrese. Třeba na Vysočině to mají na starost hasiči. "Naším úkolem je vytvoření drive-in stanovišť a zajištění jejich provozu po technické stránce," uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Například jihlavské volební drive-in místo bude na parkovišti u nového sociálního centra. "Hlasovat se bude už 11. ledna od 8 do 17 hodin," informoval mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

[chooze:article;value:482601]

"Řidič přijede v automobilu, nevystupuje z auta, dostane volební lístky, které pak vhodí do přenosné volební urny," popsala fungování drive-in stanovišť mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová.

Je to podobné jako během krajských voleb v roce 2020 a parlamentních v roce 2021. Tehdy se tímto způsobem v obou případech zúčastnilo necelých pět tisíc voličů. S sebou musíte mít kromě dokladů i potvrzení od lékaře o nařízené karanténě či izolaci. Ostatní nemocní mohou, a to ještě i v den voleb, zažádat o přenosnou urnu na příslušném obecním či městském úřadě nebo u své volební komise.

Úterý je také posledním dnem, kdy by všichni měli dostat do schránek své hlasovací lístky. Úterkem počínaje se také kvůli ovlivňování voličů nesmí až do sobotního uzavření volebních místností zveřejňovat žádné volební průzkumy a už jen do středy můžete, pokud budete volit jinde než v místě trvalého bydliště, získat potřebný voličský průkaz. Ale pozor, už to nejde elektronicky, jen osobně na vašem příslušném úřadě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.