Některým lidem energie zdraží, říká Fiala. Vysvětlil, koho se to týká

Premiér Petr Fiala v pořadu Za pět minut dvanáct řekl, že příští rok podle něj lidé za elektřinu a plyn nebudou platit víc, než byly letos vládou stanovené cenové stropy.

"U řady lidí dojde k poklesu o jednotky procent, u někoho dojde k navýšení o jednotky procent. A pak je tady asi 15 procent lidí, u kterých v důsledku toho, že měli zafixovanou cenu ještě před energetickou krizí, dojde k výraznějšímu růstu," prohlásil.

Několikrát zopakoval, že i přes skok cen pro velkou část lidí, se většině obyvatel příští rok razantně nezvedne cena energií. Situaci lidí, kterým skončí fixace cen přirovnal k hypotékám, kdy se úroky po změně na trhu po konci fixace také změní. "Zásadní myšlenka je, že teď není možné plošně podporovat za stamiliardy něco, co není potřeba a lepší jsou ty konkrétní pomoci těm, kteří to opravdu potřebují, ta je přece správná. Ekonomicky, politicky, spravedlivě," sdělil. 

[chooze:article;value:533465]

​Podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše naopak vláda fatálně selhala proto, že na začátku energetické krize nezastropovala ceny energií u výrobců. "Ceny elektřiny jste měli zastropovat u výrobců na 1 500 korun. Říkal jsem vám to. V únoru 2022 jste nechali vydělat výrobcům elektřiny, vašim kámošům a podporovatelům desítky miliard. Všichni jsme to zaplatili a vy jsme neudělali vůbec nic," obvinil premiéra.

Vyzval ho také k tomu, aby vykoupil sto procent polostátní energetické společnosti ČEZ. "To by vás stálo řádově 200 až 250 miliard a ČEZ by si to koupil za svoje. Protože tomu nerozumíte, tak jste si vytáhli 100 miliard na dividendách, aby to dostali ti vaši kámoši," vyčetl předseda ANO premiérovi s tím, že energie kvůli tomu běžným lidem dál porostou. 

[chooze:article;value:532959]

​Fiala je naopak přesvědčený, že Babišovy návrhy by byly pro státní rozpočet příliš nákladné. "Máme opravdu chtít po matkách samoživitelkách a seniorech, kteří jsou v nouzi, aby se podíleli na podpoře a placení elektřiny, kterou pak platí Andrej Babiš nebo já? To je absurdní a nedává to smysl," ohradil se.

"Ano, u některých lidí ty ceny skočí hodně, ale je třeba si uvědomit, že tito lidé dosud nepocítili na svých peněženkách dopady energetické krize a neplatili co ostatní," dodal. 

Celý díl pořadu Za pět minut dvanáct s Andrejem Babišem a Petrem Fialou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.