Nelegální billboardy ohrožují řidiče. Podél českých silnic ale pořád stojí

O billboardy natěsno u silnic si řidiči způsobili těžká zranění nebo po srážce zemřeli. "Může docházet k těžkým následkům těch střetů," řekl vedoucí BESIPu Tomáš Neřold. Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla je problém, že je kolem silnic chaos.

V roce 2017 zákon určil, že billboardy nesmí být do 250 metrů u dálnic, 50 metrů u silnic první třídy a 15 metrů od středu vozovky u silnic druhé a třetí třídy. Výjimkou jsou poutače v obcích, tam limit neplatí.

Ředitelství silnic a dálnic odhaduje, že jen v ochranných pásmech dálnic je stále téměř 3 500 nelegálních reklamních ploch. "Dosud platil zákon, který nám předepisoval strašlivě dlouhý proces. Teď, laicky řečeno, můžeme vzít flexu a položit ho," vysvětlil Rýdl. Jejich odstraňování by podle něj mělo v létě nabrat na tempu.

[chooze:article;value:555698]

​Jenže na pozemcích obcí a státu stojí bez povolení další stovky billboardů. Postavené jsou na divoko. Nájmy za pozemky léta nikdo neplatí a úřady je ani nevymáhají, protože nemají nájemní smlouvy. Úřady posílají výzvy nepostižitelným společnostem s ručením omezeným, kryjícím skutečné vlastníky.

Roztrhaná reklama z jednoho takového nelegálního billboardu na lehké ocelové konstrukci plápolá v pražské Jeremiášově ulici. Stojí na pozemku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

"Byl postaven bez příslušných povolení. Žádný nájem za umístění tohoto billboardu v ulici Jeremiášova, který se nachází na našem pozemku, tak není hrazen. Už několik let probíhá řízení o odstranění stavby, které vede příslušný stavební úřad," vysvětlila mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Michaela Tesařová.

[chooze:article;value:548586]

​Majetkový úřad už dříve vyhrál soud u nelegálního billboardu na Českobudějovicku. Spadal pod stejnou značku jako ten pražský – Eurobillboard. Zajímavé je, že tyto plochy, postavené v ochranném pásmu u silnic a na pozemcích, kde k tomu majitel nedal souhlas, si můžete normálně pronajmout.

​"Nejsem si vědom, že bychom nějaké billboardy pronajímali. My billboardy nevlastníme, nepronajímáme. My pronajímáme reklamní plochu na billboardech po celé republice," bránil se Anton Fischer, který stojí za některými firmami podnikajícími s billboardy.

Českobudějovická radnice odhaduje, že jen v Budějovicích je nelegálních billboardů kolem 150. Tvrdí, že se jí letos uvolnily ruce a odstraní je. Městské technické služby na to ale údajně nejsou vybavené. Vybírá tedy firmu, která to udělá, zaplatit ji ale budou muset daňoví poplatníci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.