Nelegální migranti utíkají před chaosem. Nejčastěji jde o muže

Nelegální migrace je podle expertů ovlivněna pokračující hospodářskou krizí a zhoršující se bezpečnostní situací v mnoha zemích. Osm z deseti nelegálních migrantů jsou muži. 

"V loňském roce nejvíc bylo Syřanů, pak Afghánců a potom Turků. Takže občané zemí, kde vládnou diktátoři, anebo je tam úplný chaos," vysvětlil Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům.

"Pak by to byli lidé ze severní Afriky, ze zemí, jako je Maroko nebo Tunisko. A pak lidé ze subsaharské Afriky," dodal expert na ochranu hranic EU a migraci Martin Hrabálek.

[chooze:article;value:551321]

Za rok 2023 bylo zadrženo přes 355 tisíc nelegálních migrantů, což bylo nejvíce od roku 2016. Za letošní tři měsíce to bylo zatím přes 14 tisíc lidí.

"Jsou to typicky středomořské země, nejvíce lidí do Itálie. Pak v loňském roce výrazně vzrostlo i Španělsko. Když se budeme bavit o těch lidech, kteří přijeli po moři, tak je to přes čtvrt milionu lidí za loňský rok," sdělil Hrabálek.

Často putují do západních zemí, jako je Německo nebo Francie. Nejvíce nelegálních cest do Evropy v roce 2023 bylo přes centrální středomoří z Afriky do Itálie. Tento rok byla tato trasa využita zatím asi 11 tisíci migranty, což je výrazně méně než minulý rok.

[chooze:article;value:550514]

Za první čtvrtletí roku 2023 bylo na území České republiky zadrženo 2 658 nelegálních migrantů, což je o 35 procent více než v roce 2022. "Stejně jako v minulých letech, tak i letos se jedná zejména o státní příslušníky z Blízkého východu. Nejvíce jich pak bylo zachyceno na Letišti Václava Havla v Praze," oznámil mluvčí cizinecké policie Josef Urban.

Nejčastěji se jednalo o Syřany, Afghánce a Turky. Nejvíce nelegálních migrantů přišlo ze Slovenska a Řecka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.